Šeparović: Hernadijevu tužbu Ustavni sud riješit će na jesen

26.07.2022.

12:15

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ustavni sud

Ustavni sud

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je izjavio da će taj sud na jesen riješiti ustavnu tužbu čelnika MOL-a Zsolta Hernadija na presudu kojom je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera.

- Ustavni sud još nije riješio Hernadijevu ustavnu tužbu. To i neće učiniti do jeseni, jer preko ljeta nema sjednica. Predmet Hernadi bit će riješen na jesen, izjavio je Šeparović.

Pozivajući se na izvore bliske sudu tjednik Nacional objavio je da je Ustavni sud jednoglasno odbio Hernadijevu ustavnu tužbu za poništenje pravomoćne presude Vrhovnog suda temeljem koje je osuđen na zatvorsku kaznu zbog podmićivanja bivšeg premijera Sanadera. To, navodi tjednik, znači da Hernadi više ni teoretski nema nikakve pravne osnove da pokuša izbjeći izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je u Hrvatskoj osuđen.

Prošloga tjedna Šeparović je potvrdio da je Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu i dodao da o Hernadijevoj tužbi još nisu raspravljali.

Mito za prevlast MOL-a u Ini i izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanje

Presudom zagrebačkog Županijskog suda koju je Vrhovni sud potvrdio u listopadu prošle godine Sanader i Hernadi osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojoj država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, istaknuo je Vrhovni sud, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska. Vrhovni sud navodi da je Sanader koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a "postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora". Hernadi je, pak, kao protuuslugu osigurao isplatu 10 milijuna eura Sanaderu.

Prvu presudu ukinuo Ustavni sud

Prvu osuđujuću presudu u slučaju Ina-MOL, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke, 2014. je ukinuo upravo Ustavni sud zatraživši tada novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

U srpnju je Sanaderu na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno počelo suđenje za aferu Hypo, a jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, Vrhovni sud potvrdio je sredinom studenoga 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!