11:32 / 12.07.2019.

Autor: HRT

Šeparović o pravu srpske manjine u Vukovaru i tužbi Karamarka

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izvijestio je o nekoliko novijih odluka za koje postoji poseban interes javnosti.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirao je odluke Ustavnog suda vezane uz srpsku manjinu i službenu upotrebu srpskog jezika i pisma, u vezi čega su ukinuti neki članci Statuta grada. Komentirao je i uvažavanje ustavne tužbe Tomislava Karamarka te zašto se slučaj vraća na Upravni sud.

Obrazložio je usvajanje ustavne tužbe bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, te ustvrdio da upravni sudovi nisu odgovorili na njegove prigovore o zaključku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju "savjetnica" zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti, čime su mu povrijedili ustavna prava.

Karamarkov slučaj vraćen je na ponovno odlučivanje jer Karamarko i njegovi odvjetnici od upravnih sudova nisu dobili odgovore na postavljena pitanja, obrazložio je Miroslav Šeparović.

Sudovi time nisu izvršili svoju ulogu nadzora nad zakonitosti akata upravnih tijela, u ovom slučaju Povjerenstva o suzbijanju sukoba interesa, čijom se odlukom Ustavni sud nije bavio.

- Odlukom Povjerenstva se nismo bavili. Nismo ju propitivali, nego smo propitivali prigovore koje je podnositelj iznio, a nije dobio odgovor, kazao je Šeparović.

Dodao je da su upravni sudovi to bili dužni učiniti prije Ustavnog suda, koji "dolazi na kraju".

Odluka o Karamarku neće pomoći ni odmoći premijeru Plenkoviću

- Odluka neće pomoći ni odmoći Plenkoviću, ali ni nikom drugom. Svaki dužnosnik ima pravo na pravičan postupak i da se u njegovom slučaju donese zakonita odluka. Ne samo da nismo doveli u pitanje načela djelovanja Povjerenstva, nego smo ih afirmirali, kazao je Šeparović, ističući da ovlasti Povjerenstva nikada nisu dovedene u pitanje.

- Povjerenstvom se nismo bavili s njim se trebaju baviti upravni sudovi koji nisu dobro izvršili ulogu sudske kontrole, zaključio je Šeparović.

Od 13 sudaca 10 sudaca glasalo je za ovu odluku, 3 suca bila su protiv. Na konferenciji za novinare Šeparović je obrazložio i odluku zbog koje će vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na uporabu jezika i pisma, a riječ je o statutarnim odlukama grada Vukovara, među kojima su neki članci sada ukinuti.

Tako je primjerice ukinuta statutarna odredba u dijelu koji se odnosi na prava srpskih vijećnika u Gradskom vijeću pa im se materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici moraju osigurati i na usmeni, a ne samo pismeni zahtjev kao ranije. Isto je i s dostavom prijepisa pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprava.

Vukovarsko Gradsko vijeće u listopadu mora donijeti odluke o pravima srpske manjine

Istovremeno Ustavni sud nije prihvatio zahtjev u odnosu na odredbe statutarne odluke kojom je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine na području Vukovara "osiguravaju kad se steknu uvjeti".

Šeparović je kazao da Ustavni sud zabrinjava što gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu i donesu odluke i o tome obavijeste sud.

- U listopadu moraju vidjeti koja od prava individualnih i kolektivnih, s obzirom na dostignuti stupanj snošljivosti i dijaloga, se mogu proširiti i o tome donijeti odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da to nije u skladu sa Ustavnim zakonom zadržao si je mogućnost da je ukine, kazao je Šeparović.

Iako to nije izrijekom navedeno na novinarsko pitanje je potvrdio da je među tim odlukama i ona o ćiriličnim natpisima u Vukovaru.

Osvrnuo se i na nekoliko slučajeva koje je nazvao "medijskim predmetima", a odnose se na pravo na slobodu izražavanja. Sloboda izražavanja može biti ograničena samo ako je to nužno u demokratskom društvu, što su nužni utvrditi sudovi u pojedinačnim slučajevima, rekao je Šeparović, dodajući da sloboda medija predstavlja jedan od temelja svakog demokratskog društva.

Novaković ponovila ista stajališta kao i prije dva dana

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je da Ustavni sud nije poništio njihovu odluku iz lipnja 2016. prema kojoj je bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, već je ukinuo odluke upravnih sudova koje nisu dovoljno jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva.

- Ustavni sud nije osporavao činjenično stanje utvrđeno u odluci niti je ulazio u primjenu materijalnog prava, već je ukinuo odluke upravnih sudova, obrazloživši da ti sudovi nisu dovoljno jasno objasnili zašto se slažu s odlukom Povjerenstva, rekla je Novaković. 

Vezano za vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja, Novaković je rekla kako bi Ustavni sud, da je smatrao da je takvo postupanje Povjerenstva u suprotnosti s Ustavom, to i ustvrdio u svojoj odluci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!