14:20 / 09.08.2019.

Autor: HRT

Šeparović: Predsjednica nema ovlasti pozivati Ustavni sud

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je iznenađen izjavom predsjednice RH kojom je odgovorila na zahtjev Mosta za sazivanjem izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj bi se glasovalo o povjerenju ministru zdravstva.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je izjavio da je iznenađen izjavom predsjednice Republike kojom je odgovorila na zahtjev Mosta za sazivanjem izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj bi se glasovalo o povjerenju ministru zdravstva.

- Predsjednica nema ovlasti pozivati Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na prijedloge zastupnika, ali može sukladno članku 79 st. 2 Ustava podnijeti zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora, izjavio je Šeparović Hini.

Dodao je da Ustavni sud "prema članku 104. Ustavnog Zakona o Ustavnom sudu prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor u formi izvješća koje utvrđuje sjednica Ustavnog suda".

- Dakle, iako su sve inicijative hvalevrijedne, u ovim slučajevima Ustavni sud postupa isključivo na vlastitu inicijativu kada i ako ocijeni da je to potrebno. Tako će biti i u ovom slučaju inicijative grupe zastupnika Hrvatskog sabora, ustvrdio je Šeparović.

Most: Predsjednica je konačno trebala udariti šakom o stol

Nakon priopćenja iz Ureda predsjednice preko facebooka se oglasio i Most ističući da je Grabar Kitarović, nakon što je kritizirala ministra s tvrdnjom da u resoru u tri godine nije ništa napravio trebala "konačno udariti šakom o stol i s riječi prijeći na djela".

- Tipičnim birokratskim potezom prebacila je odgovornost na Ustavni sud čime je propustila iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti, zaključili su u Mostu.

Ured predsjednice RH odgovorio na Mostov zahtjev o Kujundžiću

Nakon zaključka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim se odbija sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora u povodu prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja dr. Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva, predsjednik Kluba Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja obratio se predsjednici RH 6. kolovoza 2019. godine. Zahtijevao je da se na temelju članka 79. stavka 2. Ustava RH uputi predsjedniku Hrvatskog sabora zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora.

- Poštujući Ustav RH te uzimajući u obzir činjenicu da je 32 zastupnika, potpisnika zahtjeva za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, zatražilo od Ustavnog suda da podnese Hrvatskom saboru izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti u vezi s navedenim zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, predsjednica RH poziva Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na prijedlog zastupnika od 22. srpnja 2019.

Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu, a predsjednik Hrvatskog sabora to ne bi učinio, predsjednica Republike Hrvatske donijet će odluku o zahtjevu o izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, stoji u priopćenju Ureda predsjednice RH.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!