09:55 / 29.06.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT/I.Z./Hina

Šeparović: Ustavni sud nije pokrenuo postupke o odlukama Stožera

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL, arhiva

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Pokretanje postupka predložilo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima i Goran Selanec. Inicijativu su pokrenuli početkom lipnja, kada je tjedno bilo manje od pet slučajeva novooboljelih od Covida-19.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas je opovrgnuo medijske napise da je Ustavni sud po službenoj dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti odluka koje je tijekom koronakrize donio Stožer civilne zaštite.

-
Ustavni sud nije pokrenuo po službenoj dužnosti ni jedan postupak ocjene suglasnosti s Ustavom odluka Stožera. Istina je jedino da smo zatražili određene podatke i očitovanja od Vlade, a hoće li pokrenuti postupak po službenoj dužnosti odlučit će sjednica Ustavnog suda, kao i u svim drugim slučajevima, izjavio je Šeparović.

U odluke Stožera ne sumnja premijer, dok u Restartu smatraju da se stožer uključio u kampanju.

- Teza koja je po meni možda najgora jer je najispolitiziranija i najneprimjerenija i najosjetljivija u smislu rušenja povjerenja u rad države, u rad stožera i stručnjaka, je ova orkestrirana kampanja u kojoj imam dojam da oporba gotovo navija za koronu. To je neodgovorno i to je ključna razlika između onih koji odgovorno, iskusno, stručno upravljaju krizom i onih koji to iskustvo nemaju, nego žele ispolitizirati bilo koju situaciju i na njoj profitirati, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Mi smo jučer pitali jesu li odluke Stožera izvršne. Pazite, ako hoćete imati ozbiljnu državu, morate slušati i pratiti zakone države u kojoj živite, to su elementi rimskog prava, koliko ja znam. Dakle, mi moramo čekati službenu odluku i onda ćemo vidjeti što je, a to što je Stožer zapravo cijeli u kampanji, to govorimo i vapimo i vrištimo već danima, rekao je Danko Vrdoljak iz Restart koalicije.Ustavni sud, kako se doznaje, odlučivati o pokretanju postupka u vezi dopune Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, zatim ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba i odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Pokretanje postupka predložilo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima i Goran Selanec. Inicijativu su pokrenuli početkom lipnja, kada je tjedno bilo manje od pet slučajeva novooboljelih od Covida-19. Inicijativa, među ostalim, predlaže da se preispita je li Nacionalni stožer izažao izvan svoje nadležnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!