09:08 / 05.11.2021.

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Danas odluka o nastavi uživo, moguće različite odluke županija

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje

Foto: V.K./Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" kazala je kako je trenutno zaraženo oko 4793 učenika, a u samoizolaciji je od 7400 do 7500 učenika.

Posljednjih dana brojke novozaraženih rastu, a statistika kaže da su jedan od najvećih izvora zaraze upravo škole. Iz tog razloga praznici koji su trebali zahvaćati ponedjeljak, utorak i srijedu su, uvjetno rečeno, produženi, odnosno određena je online nastava za svu djecu. 

Na pitanje je li odluka da se učenici u ponedjeljak vraćaju u školske klupe donesena, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje kazala je da se odluke donose tijekom današnjeg dana na razini županija, odnosno gradova kao osnivača dijela osnovnih škola. Pritom je moguće, potvrdila je, da županije donesu različite odluke.

Ponovila je ipak kako se nada da će nastava idućeg tjedna započeti licem u lice, dodavši kako takvu vrstu nastave ništa ne može zamijeniti. Na pitanje što se događa kada samo dio učenika ide u samoizolaciju, a ne cijeli razred - i na koji se način tada prati nastava, Šerepac odgovara kako je školski sustav fleksibilan.

- Uskom suradnjom razrednika i učitelja s učenikom, problemi se rješavaju. Imali smo slučajeve da učenici nemaju potrebnu informatičku opremu, da nemaju internet i u tom se slučaju roditelji javljaju školi, ona će naći način kako pomoći. Odgojni se sustav prilagođava vremenu i odnosu učenik i učitelj. Učenicima, ako su u samoizolaciji, učitelji dostavljaju materijale, istaknula je.

Reporter Krešimir Volarević razgovarao je sa Slavenom Staklencem, ravnateljem OŠ "Većeslava Holjevca" koji je rekao kako je u proteklim mjesecima u školi bio veliki broj bolesne djece, a još veći onih u izolaciji. Kako kaže, desetak posto učenika je samo u ovoj školskoj godini oboljelo, ali na sreću sve je dobro prošlo. U samoizolaciji ih je, kaže, bilo čak 25 posto.

Na pitanje kako se pomoglo učenicima koji su u samoizolaciji, ravnatelj je rekao kako je to dinamičan proces. Učenici su dolazili i odlazili pa je i samim učiteljima bilo teško pratiti tko je u samoizolaciji, a tko nije - kazao je.

- Učenicima su se slali materijali, neki su se online uključivali. Najčešće to nije bio dugi period, već period od 5-6 dana, ali nadamo se da smo uspjeli nadoknaditi to što nisu bili uživo u školi, rekao je i dodao kako je bilo puno lakše kada su cijeli razredi bili u samoizolaciji.

Govori kako je odlučeno da se ne pišu testovi u periodu u kojem su učenici u samoizolaciji, nego da ih pišu kada se vrate na nastavu u školu.


- Učenicima koji nemaju internet, omogućili smo kartice koje smo dobili od ministarstva, no problem je u tome ako u obitelji ima više djece, zato što se oni nisu mogli istovremeno spajati. Njima smo posudili tablete, rekao je ravnatelj.

Staklenac govori kako dijeli zabrinutost sa svim ravnateljima, zato što se ne zna što će biti u ponedjeljak s obzirom na veliki broj zaraženih.

Na pitanje hoće li djeca biti zakinuta kada sve ovo prođe na razini svog obrazovanja, ravnatelj je rekao kako će se sve to pokušati nadoknaditi, ali da su djeca u ovom vremenu stekla i neke nove vještine vezane uz informatičke tehnologije, komunikaciju putem interneta, a to je i nekakva budućnost za sve, kaže.

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje ponovila je kako za dijete u trenutku kada se vrati iz izolacije u školu mora postojati odgoda pisanja testova i odgovaranja.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!