19:07 / 20.03.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Servisi i obrti: tko radi, a tko ne?

-

-

Foto: - / -

Mnogi su svoje radnike organizirali u dva tima, a dio ih radi skraćeno.
I dok su restorani, kafići, najveći broj trgovina, frizeri, mjenjačnice ili postolari, morali zatvoriti svoja vrata, dio uslužnih djelatnosti i dalje radi. Naravno, uz velike mjere opreza i minimalne kontakte. Mnogi su svoje radnike organizirali u dva tima, a dio ih radi skraćeno.

Stanica za tehnički pregled vozila danas poluprazna. Još jučer bila je prava navala: u strahu od zatvaranja neki su došli i dva tjedna prije isteka registracije. Kažu nepotrebno, jer stanice za tehnički pregled ostat će otvorene i u slučaju proglašenja karantene.

- Za sve naše građane koji spadaju u rizične skupine ili su iz nekog drugog razloga spriječeni doći u stanicu za tehnički pregled vozila može obaviti bilo tko uz predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila, rekao je dr. sc. Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Bude li prije tehničkog pregleda trebalo automobil popraviti, neće biti problema jer autoservisi - rade. Naravno, uz mjere opreza.

- Ne dozvoljavamo ulazak u autoservis, niti u prostor servisa, niti u prostor prijemnog ureda. Molimo ih da ostanu vani, rekla je suvlasnica autoservisa u Sisku Marina Petković Balinčić.

Nema straha za limene, ali ni za kućne ljubimce. Veterinarske ambulante su otvorene. Ipak, odlazak veterinara u posjete na farme bit će otežan, nastupe li veća ograničenja.

- Mi kao struka izdajemo određene certifikate, svjedodžbe za životinje, koje idu u promet i u trgovinu i u konačnici na klaonicu, znači za proizvode za ljudsku potrošnju. Doći će vjerojatno do blokade i u transportu i u trgovini sa živežnim namirnicama, izjavio je dr. med. vet. Mislav Matašin.

U kupnju namještaja ili bijele tehnike se ne može, ali može se kupiti građevni materijal.

- Puštamo isključivo kupce unutra ljude koji izdaju narudžbu, plate tu narudžbu, ne ulaze u centar, ne diraju robu idu na skladište ne diraju robu i preuzimaju robu i to isključivo građevinski materijal, kazao je Jure Radoš, član Uprave Pevexa.

Ovih dana počinju radovi u polju. No hoće li uzorati njivu ili posijati sjeme upitno je.

- Zasad imamo otvorene trgovine sa sjemenom i repromaterijalom, ali smo uočili da trgovine koje prodaju rezervne dijelove mehanizaciju, servisne službe, one su zatvorene, kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Kako proizvodnja domaće hrane ne bi na samom početku zapala u probleme, poljoprivrednici traže da se i servisi za poljoprivredne strojeve i trgovine rezervnom opremom - otvore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!