16:36 / 03.12.2020.

Autor: Iva Magušić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT/Hina

Sessa: Ažurnost sudova zadovoljavajuća

-

-

Foto: - / -

Glavna je tema prije rasprave bila Sessin poziv tužiteljima da prijave suce koji šest mjeseci ne dirnu predmet koji su zadužili.
Maratonska sinoćnja rasprava u Saboru nije iscrpila oporbene zastupnike - i dalje inzistiraju da odluke o epidemiološkim mjerama mora donositi upravo Sabor.

Raspravljalo se do dugo u noć, ali oporba ne odustaje. I danas ustraju u svojem - zakon kojim će se propisati kazne za nepoštivanje mjera stožera treba donijeti dvotrećinskom većinom.

- Pripremamo ljude da smo u izvanrednom stanju, donosimo zapravo takve odluke, a onda kada dođe inicijativa od oporbe da idemo razgovarati o tome izvanrednom stanju i zajedno pobjediti ovu situaciju onda se kaže ne, ne, nije to tako i vi nam zapravo ne trebate, rekao je Mišel Jakšić iz Kluba zastupnika SDP-a.

- Inzistirat ćemo da ove predložene kazne budu u razmjeru, znamo u kojim uvjetima žive naši građani i mislim da su ovaj puta pretjerali s iznosima, smatra Stjepo Bartulica, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

I dok oporba najavljuje obraćanje Ustavnom sudu, iz HDZ-a poručuju - taj je sud već odlučio.

- Zakonodavac propisujući takve mjere mora voditi računa da one budu razmjerne ugrozi od epidemije Covida-19. Mi ocjenjujemo da su ove mjere koje smo jučer donijeli, odnosno raspravili, a sutra i donijeti razmjerne naravi same ugroze, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

A povod za današnji sukob u Saboru bila je ista tema, druga rasprava - dopuna Zakona o socijalnoj skrbi.

- Trenutno je zaraženo 1636 korisnika, u drugom valu ukupno 2878 korisnika i 557 radnika, u drugom valu ukupno 1209 radnika te je nažalost ukupno preminula 278 korisnika, rekla je državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

Prilika je to bila da oporba podsjeti na tragične smrti iz prvog vala epidemije.

- Žarište u Splitu je bilo u prvom valu dom za starije i nemoćne. Iz toga žarišta je došlo do kaosa u cijelom zdravstvenom sustavu Splitsko-dalmatinske županije zbog načina zapošljavanja, prozvao je Miro Bulj, Klub zastupnika Mosta.

To su komentirale nekadašnje resorne ministrice

- Govori o kaosu u sustavu, vrijeđa, govori neistine, raspravlja o slučaju jednog doma, zaboravlja da se u domovima diljem Hrvatske imalo proboj koronavirusa, rekla je Vesna Bedeković, Klub zastupnika HDZ-a.

- Mislim da su to preteške, neosnovane neargumentirane osnove, rekla je Nada Murganić, Klub zastupnika HDZ-a.

Hrvatski sabor danas je trebao raspravljati o radu Državnog odvjetništva u prošloj godini, ali zbog izolacije glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek rasprava je odgođena.

Stanje sudbene vlasti u 2019. - Sessa: Ažurnost sudova zadovoljavajuća

Na inicijativu oporbe, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u sabornici branio je svoje izvješće o stanju sudbene vlasti u prošloj godini. Glavna je tema ipak Sessin poziv tužiteljima da prijave suce koji šest mjeseci ne dirnu predmet koji su zadužili. - Gdje je vaša odgovornost gospodine Sessa ako će državno odvjetništvo biti to koje će vućo za rukav predsjednike sudova, nadzirat suce i izvještavati o tome, rekao je Zvonimir Troskot, Klub zastupnika Mosta.

- Pokušava se samo usporediti podatke koje imaju sudovi s onima koje ima državno odvjetništvo. Ništa drugo, ništa više i ništa manje, rekao je Sessa.

Sessa tvrdi kako broj neriješenih predmeta lagano pada te da je ažurnost sudova zadovoljavajuća i da stanje nije katastrofalno kako se nastoji prikazati.

U 2019. zaprimljeno je 1.289.716 predmeta, rješavano ih je oko 1.700.000, riješeno 1.215.959, a neriješeno 471.348, izvijestio je Sessa, dodajući kako se bilježi povećan broj predmeta u odnosu prema 2018. Podsjetio je kako u Hrvatskoj ima 66 sudova, 1712 sudaca, najviše u dobi između 50 i 65 godina, te da je na njima zaposleno 6593 djelatnika. Bilježi trend smanjenja broja sudova i sudaca, a proračun sudstva u 2019. bio je 1,311 milijarda kuna i nešto je veći nego 2018.

Za ubrzanje sudova bilo bi potrebno mijenjati Zakon o parničnom postupku, smatra Sessa. Napomenuo je kako se uspješnost rada sudova iskazuje kroz broj primljenih i riješenih predmeta. Vezano uz Ovršni zakon, Sessa je rekao kako je rasteretio sudove u znatnoj mjeri za više od milijun ovršnih predmeta iako mnogi na kraju ipak završe na sudu.

Najveći dio proračuna za pravosuđe (oko 80%) otpada na plaće zaposlenika, rekao je Sessa, navodeći kako ima potreba za više radnog  prostora, a najteže je stanje sa sudom u Sesvetama za koji je potrebno graditi novu zgradu. U 2019. zabilježeno je ukupno 5475 predstavki na rad sudova, ili 0,32%, što pokazuje da ne postoji velik broj predstavki s obzirom na broj predmeta.

Dalija Orešković (Centar) ustvrdila je kako je Izvješće predsjednika Vrhovnog suda o stanju u sudbenoj vlasti jedno od najgorih koje je pročitala u Saboru. Na dnu smo po povjerenju građana u pravosuđe, a kao najveći problem istaknula je nesposobnost, podkapacitiranost i nezainteresiranost onih koji ga vode. Poručila je predsjedniku Vrhovnog suda Sessi da je trebao dati analizu i prijedloge za rješenja problema, a ne samo tablice i statističke podatke. 

- Trebali ste reći tko drži hrvatsko pravosuđe u šaci, istaknula je Orešković i dodala kako u tom izvješću nije gotovo ništa rečeno o stegovnoj odgovornosti sudaca.

- Nonšalantno pokušavate uvjeriti javnost kako problema u pravosuđu nema, disfunkcionalnosti i neučinkovitosti, poručila je Orešković nabrajajući slučajeve Milana Bandića, Tomislava Horvatinčića i Nadana Vidoševića.

- Potrebni su čisti i jasni standardi i očuvanje neovisnosti", istaknula je, dodajući kako se u pravosuđu skriva prljavo rublje umjesto da se pere.

- Sa slabim i neučinkovitim pravosuđem Hrvatska ne može naprijed, a jedan od onih koji ga čine takvim je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, ustvrdila je Orešković. 

Na njezin istup reagirao je Branko Bačić, koji je rekao kako laže i vrijeđa, da je u "političkim pelenama" te da je kao relativno nepoznata odvjetnica skromnog znanja došla na čelo važne institucije čije su mnoge odluke poništene . 

Marija Jelkovac (HDZ) upitala je što je sa sudskim postupcima za ratne zločine, a Sessa je odgovorio kako su to najsloženiji mogući postupci i da zato traju jako dugo. Takvi se postupci nisu dugo vodili zbog nedostupnosti okrivljenika pa smo, istaknuo je i dodao da su tražili da se vode unatoč tome i uz mogućnost ponavljanja kada se za to steknu uvjeti.

- Treba povećati broj sudova koju mogu voditi takve predmete", rekao je Sessa.  

Odgovarajući na upit Nikole Grmoje (Most) Sessa je rekao kako nije ni u kakvom odnosu s bivšim čelnikom GNK Dinamom Zdravkom Mamićem, kojem je izrečena pravomoćna presuda i u bijegu je od hrvatskog pravosuđa u BiH. 
 
Zastupnik Mosta Miro Bulj (Most) smatra da je Sessa odgovoran za loše stanje u pravosuđu. Nazvao ga je štetočinom i pozvao da podnese ostavku, na što je Sessa uzvratio da saborski poslovnik, koliko mu je poznato, ne dopušta vrijeđanje.

Dražen Bošnjaković (Klub HDZ-a) smatra kako činjenica da je hrvatsko pravosuđe lani zaprimilo 1,2 milijuna predmeta i još više ih riješilo ipak pokazuje da postoji povjerenje u njega, a daju se paušalne ocjene kako u pravosuđu nitko ništa ne radi. Činjenica je da je za 20 posto veći priljev predmeta na općinskim sudovima, među ostalima i zbog tužbi vezanih za kredite u švicarskim francima. Pravosuđu je potrebna edukacija, modernizacija i kvalitetno upravljanje, poručio je.

Miroslav Škoro (Klub Domovinskog pokreta) poručio je kako ne može poduprijeti kopiraj - zalijepi statističko izvješće, koje je trebalo upozoriti što se pogrešno čini u području zakonodavnih izmjena i na kvalitetu odnosa sudbene i izvršen vlasti. Istaknuo je kako je Hrvatska u Europskoj uniji druga po broju neriješenih predmeta u postupku te niska ulaganja u edukaciju sudaca.

Mišel Jakšić (Klub SDP-a) rekao je kako je potrebna reforma pravosuđa zbog niske razine povjerenja u sudstvo. Upozorio je kako je nedopustivo da bivši čelnik GNK Dinama Zdravko Mamić dan prije izricanja sudske presude pobjegne u BiH i ruga se hrvatskoj državi i pravosuđu. To pokazuje, dodao je, da zakoni ne vrijede za nekoga tko je dovoljno bogat i moćan.

Sutra je u Saboru na redu glasovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!