Sessa: Sud u Zadru nije imao drugog izbora

16.12.2018.

19:01

Autor: A.P.C./M.M./HRT

default error photo
"Sud u Zadru nije imao nikakav drugi izbor zato što je maksimalno vrijeme trajanja pritvora za ovo kazneno djelo šest mjeseci", rekao je predsjednik Vrhovng suda Đuro Sessa.
"Sud u Zadru nije imao nikakav drugi izbor zato što je maksimalno vrijeme trajanja pritvora za ovo kazneno djelo šest mjeseci. Dakle, sud je postupio potpuno po zakonu i onako kako je jedino mogao", izjavio je predsjednik Vrhovng suda Đuro Sessa, komentirajući u razgovoru za HTV slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića - Daruvarca, koji je pretukoao i teško ozlijedio 18-godišnju djevojku.

- Bošnjaković: Slučaj puštenog Daruvarca poslužit će da se izmjenama unaprijedi zakonski okvir

- Krici i plač djevojke žrtve nakon odluke da nasilnik Kovačević izlazi

Važno je naglasiti da je sud postupao vrlo ažurno, kao što je rekla predsjednica suda u svom priopćenju. "Jedina nesretna okolnost u tom postupku jest to što se sudac koji je prvi vodio postupak razbolio i što je predmet morao preuzeti novi sudac, a to znači da postupak ponovno počinje ispočetka. Mislim da je ovo, iako nesretan primjer, dobra pobuda da se razmisli o nekim rješenjima u Zakonu o kaznenom postupku", rekao je.

"Mislim da bi prije svega trebalo urediti da se silni zahtjevi za izuzećem smanje na neku razumnu mjeru - dakle samo jednom. Pitanje je uopće treba li se tražiti izuzeće predsjednika višeg suda koji uopće nema doticaja s predmetom. Pitanje je i stalnih mogućnosti ulaganja žalbe na nezakonite dokaze. Pitanje je i treba li postupak početi ispočetka i sa svim dokazima te ih neposredno izvoditi, barem za neka kaznena djela. Mislim da je dosta važno i da bi Državno odvjetništvo moralo razmisliti o tome je li nužno predlagati sve silne dokaze koje oni predlažu u postupcima i pritom možda nastupaju i "ziheraški", kazao je.

Sessa smatra da je u slučaju postupka bila čista zloupotreba mogućnosti traženja izuzeća, koje je u ovom slučaju zatraženo nekoliko puta. "Kad se te mogućnosti ne koristi za svrhu za koju su kreirana, nego za neku drugu svrhu, u ovom slučaju za odugovlačenje postupka, što je nedopustivo, mislim da su tu branitelji zloupotrijebili procesna prava i nadam se da će se pokrenuti neki postupci protiv tih odvjetnika", rekao je Sessa.

Na pitanje osjećaju li suci u Hrvatskoj pritiske, predsjednik Vrhovnog suda odgovorio je kako reakciju sutkinje u Zadru ne bi ocijenio rezultatom pritiska, već kao ljudsku reakciju osobe koja se zaista našla u nemoći da nešto učini, jer ju je upravo zakon u tome sprečavao.
"Što se tiče pritisaka, mislim da njih nema, ili ako ih ima da su beznačajni. Sucima uvijek poručujem da se na svaki mogući pritisak ogluše. Svatko onaj koji misli da može pritiskom nešto učiniti, mislim da griješi", istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!