12:37 / 19.07.2021.

Autor: Šime Vičević/HRT/M.M./Hina

Sessi istječe mandat, Mrčela od utorka v.d. predsjednika Vrhovnog suda

Marin Mrčela

Marin Mrčela

Foto: Dnevnik / HRT

Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi sutra istječe mandat, a budući da nije izabrana osoba koja bi ga trebala zamijeniti, sudom će privremeno upravljati njegov zamjenik Marin Mrčela. Podsjetimo, prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da to bude profesorica Zlata Đurđević nije dobio potporu saborske većine. U tijeku je i treći javni poziv za čelno mjesto Vrhovnog suda.

Na čelu Vrhovnog suda Sessa je bio od 20. srpnja 2017. Prijavio se i za novi mandat na prvom javnom pozivu koji je Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisalo ove godine po novim zakonskim odredbama, no predsjednik RH Zoran Milanović nije ga predložio Saboru kao ni jednog drugog prijavljenog kandidata.

Na drugi DSV-ov javni poziv, raspisan nakon što je Ustavni sud zaključio da predsjednik RH Saboru može predložiti samo kandidata koji se prijavio na javni poziv DSV-a, Sessa se nije javio. Više je puta ponovio da to neće učiniti jer ga predsjednik, koji je na toj dužnosti želio profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, očito ne želi predložiti Saboru za imenovanje.

Preuzimanje dužnosti suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave Mrčela nije želio komentirati, najavljujući da će Vrhovni sud sutra objaviti priopćenje. U ranijim medijskim istupima Mrčela, koji je ujedno i šef Kaznenog odjela Vrhovnog suda te predsjednik skupine država protiv korupcije Vijeća Europe - GRECO, kao najveći pravosudni problem isticao je dugotrajnost postupaka.

Tijekom višemjesečne sapunice oko izbora predsjednika/ce Vrhovnog suda Mrčela je ušao i u javnu polemiku s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Nakon što je u medijima ustvrdio da bi suci sami trebali birati predsjednika Vrhovnog suda Milanović je kazao da je taj prijedlog potpuno besmislen i opasan. U međuvremenu DSV je 7. srpnja, s rokom prijave od 30 dana, raspisao novi javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda, a Milanović je kazao da će na vrijeme, u skladu s Ustavom, istaknuti svog kandidata, nakon što Zlata Đurđević u Saboru nije dobila potporu većine zastupnika.

- Na natječaj se može javiti svaki pravosudni djelatnik, profesor Pravnog fakulteta s najmanje 15 godina radnog iskustva i položenim pravosudnim ispitom. Može se javiti pravni stručnjak istaknut u društvu, koji ima najmanje 20 godina staža, objašnjava Gordana Jalšovečki, zamjenica predsjednika Državnog sudbenog vijeća.

Ako se nitko ne javi, onda će se vjerojatno javni poziv ponoviti.Kao što se ponavlja i ovog puta - jer nakon višemjesečnih političkih nesuglasica, prijedlog predsjednika Milanovića da se na to mjesto izabere Zlata Đurđević potkraj lipnja u Saboru nije izglasan. Dio oporbe zauzeo je stajalište da bi ovakva situacija mogla dovesti do ustavne krize.

S time se ne slaže ustavni stručnjak Mato Palić. Neće doći do ustavne krize, kaže - jer vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, prema Zakonu o sudovima, ima ovlasti obavljati sve poslove sudske uprave koje ima i predsjednik Vrhovnoga suda koji bi bio izabran u Hrvatskom saboru. Međutim, dodaje da ne bi bilo dobro da se ovakva situacija previše odugovlači.

Isto mišljenje dijeli i prof. Sanja Barić, koja ističe da bi novu čelnu osobu trebalo izabrati do kraja godine. Situacija nije idealna, ali nije ni ustavnopravno katastrofična, kaže. U ovoj godini nemamo nikakve izbore u Republici Hrvatskoj, a predsjednik Vrhovnog suda je po funkciji predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, kaže i dodaje - "Da imamo izbore, imali bismo veliki problem s legitimitetom cijelog nadzornog postupka nad izborima".

Predsjednik Milanović proteklih je dana isticao da će novog kandidata predložiti na vrijeme i u skladu s Ustavom. Nakon završetka javnog poziva - na potezu je Državno sudbeno vijeće koje predsjedniku dostavlja svu dokumentaciju. Predsjednik nakon toga šalje kandidate na mišljenja Općoj sjednici Vrhovnog suda i nadležnom saborskom odboru.

Nakon što dobije njihovo neobvezujuće mišljenje, predsjednik će prijedlog kandidata poslati Saboru, koji će o njemu raspravljati i glasovati. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije želio prognozirati hoće li biti potrebna izvanredna sjednica Sabora. Smatra kako cijeli proces teško da će biti gotov prije kraja kolovoza.

Najkasnije u rujnu, kada počne redovno saborsko zasjedanje, trebalo bi biti poznato hoće li treći javni poziv ujedno biti - i treća sreća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!