Šest i pet godina zatvora optuženima za uzgoj više od osam tona marihuane

09.02.2023.

16:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Zadarski Općinski sud u četvrtak je na pet, odnosno šest godina zatvora nepravomoćno bezuvjetno osudio četvoricu optuženih da su na benkovačkom zemljištu u državnom vlasništvu uzgojili plantažu s ukupno gotovo 8,9 tona marihuane namijenjenu daljnjoj preprodaji.


Sudsko vijeće svu je četvoricu proglasilo krivima za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, pri čemu su prvooptuženi Marijo Lončar, drugooptuženi Marinko Crnjak i četvrti okrivljenik Petar Lerga osuđeni na pet godina zatvora, a trećeoptuženi Ilija Mazzura na šest.

Temeljem dokaznog postupka sud je utvrdio da su okrivljenici od početka 2021. do kraja kolovoza iste godine, sukladno prethodnom dogovoru te s ciljem proizvodnje i daljnje preprodaje, na državnom zemljištu od 20.000 četvornih metara u zakupu tvrtke prvookrivljenog, uzgojili najmanje 7728 stabljika marihuane.Stabljike su u narasle u prosjeku više od 163 centimetra te sadržavale ukupno više od 8860 kilograma marihuane.

Pošto su se optuženi branili da su uzgajali industrijsku, a ne indijsku konoplju, sutkinja Mitra Meštrović je uz obrazloženje osuđujuće presude navela kako je uzgoj industrijske konoplje specifična grana poljoprivrede kojoj je potrebna certifikacija, odnosno potvrda da je riječ o sjemenu te vrste konoplje.

- Stoga osobe koje se žele baviti proizvodnjom industrijske konoplje to uvijek moraju provjeriti kako bi posao bio legalan, poručila je Meštrović.

Za prvookrivljenog Lončara rekla je kako je u činjenju ovog kaznenog djela sudjelovao tako da se na državnom zemljištu, koje je zakupio radi proizvodnje industrijska konoplje, kanabis kao opojna droga sijala i sadila, u čemu je i sam sudjelovao, a sve u dogovoru sa Crnjakom, Lergom i Mazzurom.

- Drugookrivljeni Marinko Crnjak, za kojega je očigledno da se njihovom zajedničkom kriminalnom pothvatu nije priključio s novcem jer je slabog imovnog stanja, ušao je sa svojim radom jer je cijelo vrijeme bio prisutan te se brinuo o uzgoju, navela je sutkinja.

Trećeoptuženi u uzgoj marihuane namjeravao uložiti 400.000 kuna

Za Lerga i Mazzzura kazala je da su u ovom kriminalnom pothvatu sudjelovali kako financijski, tako i svojim radom, jer je trećeoptuženi Mazzura namjeravao u uzgoj marihuane uložiti oko 400.000 kuna.

Za njega je spomenula i kako je uložio ukupno 100.000 kuna, a kupio je i plastenik, nabavio sjemenje marihuane te platio radnike na polju. Lerga je sudjelovao financijski te radom, pa je tako Lončaru na ruke dao 10.000 kuna, sudjelovao u gradnji plastenika i prskanju posađene konoplje.

Iznesene obrane svih okrivljenika, koji su negirali počinjenje kaznenog djela, sud je ocijenio nelogičnima, neživotnima, neuvjerljivima i suprotnima izvedenim dokazima te ih nije mogao uvažiti.

Svim optuženicima produljen je istražni zatvor.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!