14:11 / 24.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

Šest liječnika i 19 medicinskih sestara zabočke Opće bolnice u samoizolaciji

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, arhiva

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina izvijestio je da je testirano više od 100 osoba i sada imaju 28 pozitivnih nalaza.
U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je 28 pozitivnih osoba na koronavirus, deset više nego jučer, a šest liječnika i 19 medicinskih sestara zabočke Opće bolnice je u samoizolaciji, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

- Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

Šest liječnika i 19 medicinskih sestara Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je u samoizolaciji, nakon što je jučer pozitivna bila i pacijentica u Jedinici intenzivnog liječenja, rečeno je danas na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina izvijestio  je da je testirano više od 100 osoba i sada imaju 28 pozitivnih nalaza.

- Od pet pacijenata su uzeti brisevi i čekamo nalaze, tako da u prostoru izolacije imamo pacijente koji su lošijeg, odnosno srednjeg stanja i čekamo nalaze, dodao je Vančina.

Pozvao je građane da ostanu kod kuće ili se toplo odjenu ako moraju izaći.

- S obzirom na ovakvo vrijeme sigurno će biti onih koji će kašljati i imati temperaturu pa ih pozivam da, s obzirom na ograničene kapacitete bolnice, budu doma, da se utople i paze na svoje zdravlje, poručio je ravnatelj zabočke bolnice.

Komentirao je i dekontaminaciju bolničke Jedinice za intenzivno liječenje, nakon što je jučer stigao nalaz da je pacijentica pozitivna, a prvotno je njezina rodbina negirala izloženost koronavirusu.

- Trenutno imamo 19 medicinskih sestara i šest liječnika u samoizolaciji. Pacijenti koji se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja su i dalje gore, dobrog su stanja, brinemo se za njih i postupamo s njima kao na sumnju za COVID pozitivne, naglasio je Vančina.

Župan Kolar će zatražiti pomoć u sanitetskom materijalu

U Krapinsko-zagorskoj županiji jučer je bilo 18 slučajeva zaraze, a epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kazao je da se radi na žurnoj evidenciji kontakata novih slučajeva kako bi ih se stavilo u samoizolaciju.

Župan Željko Kolar najavio je da će zatražiti pomoć u sanitetskom materijalu jer su zalihe smanjene.

- Danas smo od Civilne zaštite pozvani da se podigne jedan kontingent opreme za Opću bolnicu Zabok, hitnu, Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Krapinsko-zagorske žuanije, a s obzirom kako se koronavirus širi, a kako se u sustav uvađaju i druge zdravstvene ustanove, mogu reći da nema dovoljno opreme. Razumjevši svu situaciju koja se događa na području Republike Hrvatske, nadam se da će i ovaj drugi avion koji je sletio, da će biti dovoljno opreme, prije svega da zaštitimo medicinski kadar koji se brine o oboljelima, izjavio je župan Kolar.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek pojasnio je situaciju s propusnicama te zamolio građane da ne putuju nepotrebno.

- Županijski stožer nije nadležan za izdavanje propusnica. Zasipani smo sa stotinama zahtjeva za propusnice. Ponavljam, propusnice izdaju poslodavci, liječnici opće prakse i lokalni stožeri, stožeri općina i gradova, rekao je Ferek Jambrek.

Naglasio je kako razlog izdavanje propusnica nije da stane život i da stane gospodarstvo, već da se ograniči nepotrebno kretanje zbog koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!