Šest mjeseci od velikog, dva manja potresa u Zagrebu

22.09.2020.

08:04

Autor: P.F./T.D./HRT

Foto: Screenshot/seizmo.hr

Foto: Screenshot/seizmo.hr

Foto: - / -

Potres magnitude 2,3 prema Richteru dogodio se u 2 sata i 37 minuta.
Točno je šest mjeseci od jakog potresa koji je pogodio Zagreb. Niz slabijih potresa unazad nekoliko dana i posljedice jakog potresa prokomentirao je za Odjel weba i multimedije seizmolog Krešimir Kuk i rekao kako se situacija smirila utoliko što su potresi rjeđi i slabiji, ali njihova razdioba nije jednolika te kako je teško znati kad će potresi prestati.  

- U zadnja dva tjedna bilježimo pojačanu seizmičku aktivnost koja se na sreću iskazuje u obliku slabijih potresa. Nemoguće je precizno reći kada će ta serija potresa prestati. Dobro je da se radi o slabijim potresima i prema trenutnoj seizmičkoj aktivnosti ta serija traje, rekao je Krešimir Kuk.

Krešimir Kuk je istaknuo kako ne postoje znanstveni temelji za predviđanje potresa niti definiranja trajanja poneke serije potresa.

- Situacija se smirila utoliko što su potresi rjeđi i slabiji, ali njihova razdioba nije jednolika. Nemamo toliko saznanja da bi toliko dobro poznavali zagrebački sklop rasjeda niti imamo dovoljno instrumenata da bi vrlo precizno pratili što se događa. Radi se o istom epicentralnom području, isti mehanizmi nastanka, uzroci svih ovih sadašnjih potresa su jednaki i na istom području gdje se ova serija događala u proteklih 6 mjeseci, rekao je Kuk.

Rasjed se nije u potpunosti stabilizirao da bi potresi stali

U Seizmološkoj službi Hrvatske jutros su za Odjel weba i multimedije rekli kako se radi se o dubini rasjeda od 5-25 kilometara te da se nije u potpunosti stabilizirao.

- Očekivali smo svakako potrese u periodu od godinu do dvije godine. Rasjed se nije u potpunosti stabilizirao da bi potresi stali. Zato i dolazi do učestalih manjih potresa. Teško je predvidjeti potres i njihovu učestalost niti koliko će trajati. Kada se seizmičnost vrati na količinu potresa kakva je bila prije, na broj kakav je uobičajen u godini dana, onda se može reći da se situacija smirila, rekla je dežurna u Seizmološkoj službi Hrvatske. 
  
PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih
● Kuk: Tlo će se još tresti, ali to je normalna pojava
Policija: U potresu, uz teško ozlijeđenu djevojčicu, lakše ozlijeđeno 14 osoba
[FOTO/VIDEO] Oštećena kulturno-povijesna graditeljska baština

Točno šest mjeseci od jakog potresa u Zagrebu dva slabija

Jutros u 8:09 Zagreb je pogodio novi slabiji potres magnitude 1,4 prema Richteru. Epicentar je kod Markuševca, saznajemo od Seizmološke službe Hrvatske.

Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) javlja da je to peti potres u Hrvatskoj u posljednja 44 sata.


I noćas, 22. rujna, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom kod Zagreba.Potres magnitude 2,3 prema Richteru dogodio se u 2 sata i 37 minuta. Epicentar mu je bio kod Kašine, a žarište na dubini od 10 kilometara. Intenzitet u epicentru bio je III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Jučer u 6:35 dogodio se potres magnitude 1,0 prema Richteru s epicentrom kod Zagreba, a prekjučer, 20. rujna, u 15:01 maginute 1,7. Također je 20. rujna, u 12:59, bio jači potres kod Gračaca, magnitude 4,2.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!