Šest uhićenih zbog isticanja zabranjenih simbola na Bleiburgu

16.05.2018.

15:57

Autor: D.P./Hina

default error photo
Prema riječima glasnogovornice suda, osumnjičenima prijeti i do deset godina zatvora.
Petero hrvatskih državljana i jedan slovenski nalaze se u pritvoru u Klangenfurtu zbog osnovane sumnje da su u subotu na skupu na Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola, javljaju austrijski mediji.

"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojba", priopćila je glasnogovornica suda u Klagenfurtu Eva Jost-Draxl za dnevnik Kronen Zeitung. Osumnjičeni su zadržani u pritvoru zbog opasnosti od bijega. U roku od 14 dana sudac će odlučiti o zadržavanju u zatvoru. Prema riječima glasnogovornice suda, osumnjičenima prijeti i do deset godina zatvora.

Voditeljica lokalne policije Michaela Kohlweiss izrazila je žaljenje zbog toga što još prošle godine nisu uhićene osobe protiv kojih se vodi istraga zbog istog kaznenog djela. "Četrnaest kaznenih postupaka protiv nepoznatih osoba još uvijek je otvoreno", rekla je Kohlweiss za Kronen Zeitung.

Kako dalje prenosi ovaj dnevnik, pri Pokrajinskom sudu u Klagenfurtu izrazili su nadu da će ovogodišnja oštra akcija protiv isticanja zabranjenih simbola pokazati trajni učinak kako bi "komemoracija hrvatskim žrtvama ubuduće prošla dostojno i bez desno radikalne pozadine".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!