Šesti slučaj zaraze koronavirusom, ne rukujte se i perite ruke nakon bankomata i POS uređaja

29.02.2020.

07:26

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/T.V./HRT/Hina/HR

default error photo
U izolaciji je osam oboljelih, šest oboljelih i dvije koje čekaju nalaz. Nalazi će biti gotovi oko ponoći, a rezultati će se objaviti sutra, dodala je Markotić.
Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je još jedna osoba oboljela od koronavirusa. Riječ je o bliskoj osobi prethodno oboljele osobe u Rijeci, odnosno trećeoboljelog u Hrvatskoj.

Dosad je testirano ukupno 176 uzoraka, čekaju se još dva nalaza, rekao je Beroš.

- Nova zaražena osoba ima blage simptome i osjeća se dobro. Ostalo dvoje bolesnika u Rijeci također su dobro, s minimalno povišenom temperaturom i bez progresije simptoma, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti  "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

U izolaciji je osam oboljelih, šest oboljelih i dvije koje čekaju nalaz. Nalazi će biti gotovi oko ponoći, a rezultati će se objaviti sutra, dodala je Markotić.


Stožer je izdao nove preporuke građanima. Preporučuju da se za vrijeme trajanja epidemije ne rukuju te da nakon korištenja bankomata i POS uređaja obvezno operu ruke. 

Nova konferencija sazvana je za nedjelju u 16 sati, a ako bude potrebe, ići će se prije s priopćenjem.

Održan je drugi sastanak s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite gdje smo čuli da svi županijski stožeri rade prema uputama, rekao je čelnik stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Iz Dubrovnika dolazi vijest da je nalaz žene, za koju se sumnjalo da je zaražena, negativan na koronavirus. Danas je u izolaciji i muškarac za kojeg se nalaz još čeka.

● Sutra, nakon gotovo mjesec dana, s broda za kružna putovanja usidrenog u Yokohami iskrcat će se preostalih četvero Hrvata koji će morati u izolaciju nedaleko od Tokija. 

Koronavirus u Europi i svijetu

● Europske zemlje nastavljaju izvještavati o novim slučajevima zaraze koronavirusom, među kojima je četvero zaražene djece u zapadnoj Njemačkoj i zdravstveni djelatnik u Danskoj. Opširnije

● U Francuskoj je ukupno 100 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih je 86 trenutačno hospitalizirano. SAD je objavio prvu smrt izazvanu tim virusom. Opširnije

● U Iranu su od posljedica koronavirusa umrle 43 osobe, što je najveći broj izvan Kine, a ukupan broj zaraženih u Iranu porastao je na 593, objavili su iranski zdravstveni djelatnici.

● Prvi slučaj ove zarazne bolesti prijavio je u subotu i Katar, koji tako postaje posljednja država Zaljeva u kojoj je zabilježen slučaj potencijalno smrtonosne bolesti, prenosi Reuters. Opširnije

● U kontinentalnoj Kini jučer je potvrđeno novih 427 osoba zaraženih koronavirusom, što je više nego dan prije kada ih je bilo 327. U kontinentalnoj Kini ukupno je zaražena 79 251 osoba. Opširnije

● Južna Koreja savjetovala je građanima u subotu da ne napuštaju svoje domove te je upozoreno da se u jeku borbe s koronavirusom radi o kritičnom trenutku, nakon što je zabilježen najveći dnevni porast zaraženih, s 594 nova slučaja. Južna Koreja koja sada ima 2931 slučaj zaraze bori se s najvećim širenjem virusa izvan Kine. Broj umrlih popeo se na 17. Opširnije

● U Italiji, žarištu zaraze u Europi, broj umrlih od koronavirusa popeo se na 21, a oboljelih gotovo na 900. U toj zemlji jučer je potvrđeno 200 novih osoba zaraženih koronavirusom. U Njemačkoj ima 19 novozaraženih, u Francuskoj 20, u Švicarskoj 15.

● Zbog koronavirusa otkazan je najveći Međunarodni turistički sajam na svijetu, onaj u Berlinu, koji se trebao održati od 4. do 8. ožujka. Otkazan je i Međunarodni sajam automobila u Ženevi, nakon što su švicarske vlasti, zbog opreza, zabranile sva javna okupljanja na kojima se očekuje više od tisuću ljudi. Zabrana će biti na snazi do 15. ožujka. Opširnije

● U Japanu - bijesni roditelji, ali i učitelji, zbog iznenadne odluke vlasti da se zbog zaraze zatvore škole u cijeloj zemlji. Istodobno je sjeverni otok Hokaido, gdje je najveći broj oboljelih, proglasio izvanredno stanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!