Šestinski narkobos vodio šverc kokaina iz Južne Amerike

17.07.2019.

10:08

Autor: T.D./Hina

default error photo
Prema sumnjama USKOK-a, krakovi te organizacije protezali su se od Kostarike preko Belgije, Francuske, Češke i Hrvatske do Srbije.
Osoba s više identiteta, o kojoj je New York Times 2003. pisao kao o kriminalcu povezanim s albansko-jugoslavenskim podzemljem, osumnjičena je da je najmanje godinu dana iz svoje vile u Zagrebu vodila organizaciju za krijumčarenje kokaina, piše u srijedu Jutarnji list.

Prema sumnjama USKOK-a, krakovi te organizacije protezali su se od Kostarike preko Belgije, Francuske, Češke i Hrvatske do Srbije, a u njezinu razbijanju surađivale su policije najmanje šest država, navodi dnevnik.

Michael Dokovich (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad se koristio s nebrojeno mnogo imena.

Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog stoljeća kao Michael Dokovich i Michael Bugatti. Kada se 1994. na Floridi oženio s kćeri tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Michael Illyriani. U posljednje je vrijeme rabio identitete Živko Jović i Radovan Trzin, piše Jutarnji list.

Dokovich je već dva mjeseca u zatvoru u Švicarskoj. Uhićen je prije dva mjeseca kada je došao pregledati pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je netom prije privatnim mlažnjakom dopremljena iz Južne Amerike.

Sada je pak, u Zagrebu, u potpunoj tajnosti finalizirana istraga koju su hrvatski USKOK i policija vodili s nizom institucija diljem svijeta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno prateći.

Osim Dokovicha, USKOK je za pripadnost navodnoj skupini osumnjičio još sedam osoba. Među njima je policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35) kojega USKOK sumnjiči da je Dokovichu u policijskom sustavu tražio identitete osoba koje bi zatim Dokovich koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući si nove identitete, donosi Jutarnji list.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!