13:14 / 23.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Šestorica iz afere Uljanik ostaju u pritvoru, sutra nova odluka

Foto: arhiva, Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: arhiva, Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Županijskom sudu u Rijeci odlučeno je da će biti produljen pritvor za šestoricu uhićenih u aferi Uljanik.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odlučila je da šestorica osumnjičenih u aferi Uljanik ostaju do sutra u istražnom zatvoru, kad će se odlučivati o njegovu produljenju budući da im 26. travnja istječe jednomjesečni istražni zatvor.

- Kronologija - kako je tonuo Uljanik
- Pritvor za šestoricu u slučaju Uljanik ide na ponovno odlučivanje

U istažnom zatvoru su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc. Njima je određeno 30-dnevno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog sprečavanja utjecaja na svjedoke.

Izvanraspravno vijeće je 18. travnja ukinulo rješenje o pritvoru. Danas je vraćeno na ponovno odlučivanje nakon žalbe odvjetnika okrivljenika kako bi se ponovno razmotrile odlučne činjenice osnovana sumnja na počinjenje i razlozi za određivanje pritvora zbog utjecaja na svjedoke, kako je bilo pojašnjeno na riječkom Županijskom sudu.Kako im istječe rok od 30 dana zadržavanja u istražnom zatvoru, u četvrtak, 25. travnja će se odlučivati o produljenju pritvora.

Uz njih šestoricu, osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanijeta šteta od 1,2 milijarde kuna.

Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!