17:35 / 14.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Šestorici okrivljenika zbog poticanja nasilja određen istražni zatvor

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za šestoricu okrivljenika istražni zatvor je određen nakon što je zagrebačka policija protiv njih podignula kaznenu prijavu za javno poticanje na nasilje i mržnju, 11. lipnja u zagrebačkom naselju Kustošija, i predala ih pritvorskom nadzorniku.
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je šestoricu okrivljenika za javno poticanje na nasilje i mržnju, 11. lipnja u zagrebačkom naselju Kustošija, i predložilo određivanje istražnog zatvora, što je sudac istrage prihvatio, izvijestio je u nedjelju DORH.

Uklonjen grafit u zagrebačkom naselju Sveta Klara

Za šestoricu okrivljenika istražni zatvor je određen nakon što je zagrebačka policija protiv njih podignula kaznenu prijavu za javno poticanje na nasilje i mržnju, 11. lipnja u zagrebačkom naselju Kustošija, i predala ih pritvorskom nadzorniku.

Svi su hrvatski državljani, dvojica su od 21 i 22 godine, a četvorica su mlađi punoljetnici od 19 i 20 godina. Nakon policijske istrage osumnjičeni su za izvješavanje transparenta kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.

- Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika šestorice hrvatskih državljana (1999., 2000., 1998., 2000., 2000., 1998.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona, navodi se u priopćenju obavljenom danas na službenim internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

- Postoji osnovana sumnja da su se šestorica okrivljenika 11. lipnja 2020. oko 21 sat u Zagrebu, s više nepoznatih osoba okupili u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osjećaja mržnje prema osobama druge nacionalnosti, dodaje se.

"Osnovano se sumnja", navodi zagrebački ODO, "da je prvookrivljenik prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo 'u', a tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Nakon toga su se šestorica okrivljenika okupili s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio prvookrivljenik, kao i zastavu neprimjerenih obilježja te su potom glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju".

Takvo neprimjereno i nasilničko ponašanje izazvalo je reakciju stanara i prolazećih građana koji su taj događaj fotografirali i fotografije objavili na društvenim mrežama i internetskim portalima čime su postale javno dostupne široj javnosti, ističe se u priopćenju.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i šestorici osumnjičenika odredio istražni zatvor.

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama u petak, nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu u četvrtak navečer, 11. lipnja, drže natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U'. Fotografiju je u petak na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće.

Premijer Andrej Plenković istoga dana osudio je taj čin, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak da će policija riješiti svaki slučaj pozivanja na nasilje i etničku netrpeljivost.

Također u javnosti je incident na Kustošiji kojim se potiče nasilje izazvao niz osuda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!