10:10 / 06.03.2021.

Autor: HRT/D.D.

Šestorka osumnjičena za prijevaru i krađu osobnih podataka

Osumnjičeni za prijevaru i krađu osobnih podataka

Osumnjičeni za prijevaru i krađu osobnih podataka

Foto: PU osječko-baranjska / HRT

Na nezakonit način pribavljali osobne podatke, sklapali ugovore s teleoperaterima i kupovali mobitele u ime i na teret oštećenih osoba.

Policijski službenici Kriminalističko-obavještajne službe Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana s područja Osječko-baranjske županije zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela Prijevara, Nedozvoljene uporabe osobnih podataka, Krivotvorenja isprave i Prikrivanja, stoji na stranici PU Osječko-baranjske.

Sumnja se da su 39-godišnjak, 40-godišnjak i 49-godišnjak na nezakonit način pribavljali osobne podatke hrvatskih građana te su temeljem tih podataka preko web trgovina više telekomunikacijskih operatera sklapali ugovore za telekomunikacijske usluge i kupovali mobilne telefone u ime oštećenika, a bez njihovog znanja.

Nakon sklapanja ugovora osumnjičeni su preuzimali mobitele, a računi za mobitele i sklopljene telekomunikacijske usluge dolazili su na adrese građana.

U cilju prikrivanja kaznenog djela preostala trojica osumnjičenih, odnosno 38-godišnjak, 39-godišnjak i 49-godišnjak su otkupljivali protuzakonito pribavljene mobitele i dalje ih preprodavali putem internetskih oglasnika.

Ukupno pričinjena materijalna šteta iznosi preko 260.000,00 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 39-godišnjak, 40-godišnjak i 49-godišnjak su dovedeni pritvorskom nadzorniku, dok je protiv 38-godišnjaka, 39-godišnjaka, i 49-godišnjaka kaznena prijava podnijeta redovnim putem.

Policija savjetuje da uslijed krize izazvane pandemijom COVID-a 19, građani i tvrtke koriste digitalna i internetska rješenja više nego prije. Promjene u načinu života koje su se pojavile tijekom pandemije, poput rada putem interneta i raširene internetske kupovine, vjerojatno neće nestati nakon završetka pandemije.

Pozivaju građane da se drže savjeta i preporuka policije iz letka Internetska sigurnost doma, a posebno pozivamo na oprez prilikom dijeljenja osobnih podataka, jer mogu biti iskorišteni i za sklapanje lažnih pretplatničkih ugovora.

Ukoliko građani zaprime račune za mobilne uređaje koje nisu kupili ili im se dostave ugovori za usluge koje nisu sklopili, savjetujemo da se žurno obrate telekomunikacijskom operateru i kazneno djelo prijave policiji, stoji na stranici PU Osječko-baranjske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!