18:42 / 13.05.2018.

Autor: R.I./D.P./HRT

Sestra Ivanka, jedna od tri enterostomalne terapeutkinje u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Potreba za takvom vrstom specijalizacije je velika jer su to zahtjevni pacijenti. Procjenjuje se da sa stomom u Hrvatskoj danas živi više od 7000 ljudi.
U Hrvatskoj danas postoje samo tri enterostomalne terapeutkinje. Riječ je o posebno educiranim medicinskim sestrama koje za svoj rad moraju imati licencije. Skrbe se za pacijente sa stomom i fistulom, bolesnike s kroničnim ranama i one kojima one prijete zbog dugog ležanja.

Sestra Ivanka Gašparić, enterostomalni terapeut KBC-a Sestre milosrdnice, jedna je od njih. Njezin djelokrug rada je briga za pacijente sa svim vrstama stoma, kroničnim ranama, inkontinencijom i fistulama.

Potreba za takvom vrstom specijalizacije je velika jer su to zahtjevni pacijenti. Samo u klinici za kirurgiju godišnje imaju oko 300 pacijenata sa stomom. Procjenjuje se da sa stomom u Hrvatskoj danas živi više od 7000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!