08:35 / 03.10.2019.

Autor: S.M./B.V.M./HRT

Sestre i medicinski tehničari: Nije nas strah, bilo bi da se nismo okupili

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: - / HRT

One zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.
Bilo bi me strah da se danas nismo okupili ovdje, bilo bi me strah da napokon nismo hrvatskom puku rekli što ih čeka, ako vladajući ne ispune naše zahtjeve. A čekat će ih bolnice koje će zato što nema liječnika i medicinskih sestara biti mrtvačnice. Gospodine Plenkoviću i gospodine Kujundžiću, to je hrvatska realnost, poručile su medicinske sestre i tehničari, s prosvjeda na Markovom trgu. Traže veće plaće i vraćanje dodataka na staž.


Prosvjedovalo je nekoliko tisuća sestara i medicinskih tehničara. Ovo nije kažu, samo prosvjed za veće plaće i bolje uvjete rada, nego i prosvjed za spas hrvatskog zdravstvenog sustava.


- Potpisan dodatak, veće plaće zdravstvenim djelatnicima već ovaj mjesec

- Želimo naglasiti izostanak podrške strukovnog sindikata RH, što je u jednom demokratskom društvu neprihvatljivo i žalosno, jer dužnost je sindikata štititi svoje članove, a mi smo danas ovdje, poručuju sestre.

- Tri sestre s neurologije KBC Zagreb osnovale su inicijativu koja je pokreula ovaj projekt bez ikakve potporu, ali su kao pogon imale hrabrost i volju, kažu. Njih tri osnovale su, navode, grupu na Facebooku medicinske sestre i tehničari zajedno, a danas grupa ima 13 000 članova.

- Želimo svoj posao odrađivati profesionalno i dostojanstveno, zato smo, kažu, danas ovdje.


Povod prosvjedu je nezadovoljstvo nedavnim parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada.

Medicinskim sestrama, kako se navodi u priopćenju, to konkretno znači 50 kuna veću plaću. One zahtijevaju povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.

Ministar im je kažu poručio kako nema sredstava. Odgovaraju mu kako jedino oni održavaju sustav, u suprotnom bi bio u kolapsu.

- Sestre odlaze van zemlje jer ste ih vi otjerali. Na mnogim odjelima u popodnevnoj i noćnoj smjeni radi samo jedna sestra i skrbi za sve bolesnike. Na 24 trudnice u Petrovoj, radi jedna sestra. To je, ističu, najmanje 48 života o kojima ona brine.

I ta sestra napusti odjel zbog dijagnostičke obrade, a odjel ostane bez nadzora, upozoravaju s prosvjeda.

Milan Kujundžić, ministar zdravstva rekao je da se dalo koliko se moglo.

- Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za imati veće plaće je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti, rekao je Kujundžić.


Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto.

Podsjetimo, Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici sindikata potpisali su u petak Dodatak II. Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim se zaposlenima u zdravstvu od 1. rujna povećavaju dodaci na plaće za 7 posto. Predviđeno je linearno povećanje dodatka za 3% i 4%.

Predsjednica Odbora za zdravstvo Strenja podržala medicinske sestre i tehničare 

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja (Most) u četvrtak je podržala medicinske sestre i tehničare koji su prosvjedom na Markovu trgu tražili veće plaće, a najavila je da će se o problemima i položaju sestrinstva u zdravstvenom sustavu raspravljati na odboru.

Strenja je podsjetila da se o problemima medicinskih sestara u više navrata raspravljalo na saborskom odboru, s donesenim zaključcima koji nisu dali rezultate, a situaciju je ocijenila i dalje neizdrživom.

Podršku medicinskim sestrama i tehničarima pružio je i SDP-ov član Odbora za zdravstvo Željko Jovanović, koji je također drži da novca za plaće plaća ima, ali nema političke volje da se raspodijeli na pravedni način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!