Sestre na izmaku snaga: Dosta je više, moramo zaustaviti ovu agoniju!

24.11.2021.

08:11

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Mario Gazić

Mario Gazić

Foto: HRT / HTV

Malo je reći da je zdravstveni sustav pred kolapsom i stanje stvarno alarmantno. I u ovim trenucima medicinske se sestre s liječnicima bore za svaki život - bili oni cijepljeni ili necijepljeni, poručio je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

- Na izmaku smo snaga, dajemo sve od sebe. Medicinske sestre imaju smo dvije ruke, ali imaju veliko srce, dodao je Gazić. Napomenuo je da je i prije pandemije u Hrvatskoj nedostajalo oko 4 tisuće sestara, a sad rade nadljudskim naporima. Pritom - ne smije se zaboraviti i na ostale pacijente.

Zahvalio je svim kolegicama koje "na svojim leđima iznose teret pandemije".

- Sestre u intenzivnoj njezi dodatno su educirane za rad s aparaturom. Prema našim procjenama oko 2.200 medicinskih sestara radi na intenzivnim odjelima. Ako znamo da imamo više od 300 respiratora, onda možemo zamisliti koliko su opterećene. Moramo uzeti u obzir i ostale jedinice intenzivne njege, kazao je Gazić.

Kako spriječiti odlazak liječnika i sestara iz Hrvatske

- Naš je problem još od prije. Europa se otvorila, a mi kao država moramo povećati upisne kvote za medinske sestre i omogućiti im bolje uvjete rada, poručio je. Pozvao je sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera kako se ne bi jednog dana pitali: 'Zašto ljudi ne žele upisati medicinsku školu?'. Normalno, kad sestre iznose pandemiju, a drugi hodaju gradom bez maski, negiraju cijepljenje - svi će se to zapitati, smatra te zaključuje - "Dosta je više s ovim, moramo zaustaviti ovu agoniju, prilagoditi se epidemiološkim mjerama i slušati znanost".  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!