Sestrinstvo nije posao, sestrinstvo je život

11.05.2020.

21:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.
Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.Za medicinske sestre i tehničare ovo je bilo izuzetno zahtjevno razdoblje, koje, nažalost nije završilo. U Hrvatskoj ih je oko 40 tisuća, nedostaje ih od 8 do 12 tisuća i potreba je sve veća.

- U pandemiji bolesti COVID-19 dale su veliki obol, radile su u iznimno teškim uvjetima i pristupile svim svojim zadaćama vrlo hrabro i marljivo - rekla je Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara i naglasila kako je izuzetno važno to što nemaju smrtnih slučajeva, a smatraju da je to zbog toga što su dobili dovoljno zaštitnih sredstava.

- Prve smo bile u kontaktu s pacijentima, boravile smo s njima, bilo je jako teško raditi, provodile su sate i sate u zaštitnoj opremi što nikako nije lako, ali je makar sigurno. Najteže im je bilo, kaže, što su pacijenti tražili ljudski kontakt, razgovor, a u ovoj situaciji to im nisu mogle ponuditi.Marija Orlić-Sumic, umirovljena sestra i voditeljica Zbora medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb inicijatorica je himne hrvatskog sestrinstva. Tekst je napisao akademik Željko Reiner, a uglazbio je Toni Glowatzki i sada se pjeva na svim skupovima i događanjima.

O radu medicinskih sestara i tehničara, svakodnevnim izazovima, problemima ali i o lijepim trenucima govorila je i Ana Ljubas, glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb.Covid 19 i potres u Zagrebu snažno su poremetili njihov posao. Ostali su bez 403 postelje na Jordanovcu i Šalati, morali su se organizirati i uspjeli su, naglasila je jer nijedna klinika nije prestala raditi.

- Kada medicinske sestre obuku svoju uniformu, njima prestaje stres, počinje briga za čovjeka. Sestre ispred samoodrživosti stavljaju altruizam, empatiju, brigu za bolesnog čovjeka, one žive profesiju. Sestrinstvo nije posao, sestrinstvo je život - poručila je.

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice Međunarodni dan sestrinstva obilježio je u 11 sati  uz poštivanje epidemioloških mjera i socijalne distance, simboličkom podjelom 1500 ruža svim medicinskim sestrama tog KBC-a.

Mala svečanost održana je u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, u Zagrebu. Posjetio ju je gradonačelnik Milan Bandić i  medicinskim sestrama podijelio ruže.

Medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja PGŽ-a virtualno će obilježiti svoj dan tako što će snimati svoj uobičajeni radni dan i lokacije po cijelom PGŽ-u kako bi se ostali kolege upoznali s njihovim radom.

Predstavnike Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva primio je i predsjednik Republike Zoran Milanović, te im zahvalio na doprinosu u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa i liječenju oboljelih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!