Sesvećani upozoravaju na otpad koji se gomila na prostoru nekadašnje tvornice "Sljeme"

18.01.2022.

16:56

Autor: Dinko Kreštalica/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sesvećani traže sanaciju odlagališta otpada na prostoru nekadašnje tvornice "Sljeme"

Sesvećani traže sanaciju odlagališta otpada na prostoru nekadašnje tvornice "Sljeme"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zagreb se već dugo bori s otpadom i njegovim zbrinjavanjem. Članovi Udruge "Zelene i plave Sesvete" upozoravaju na otpad koji se godinama gomila na prostoru nekadašnje tvornice "Sljeme". Traže od grada da se odlagalište sanira, a strahuju da će problem eskalirati jer ondje više nema zaštitarske službe.

Prostor od 125 tisuća četvornih metara, koji ima perspektivu, i dalje je zapušten i upotrebljava se kao odlagalište otpada.

- Osim šute ovdje možemo pronaći i ciglu, frezani asfalt i, nažalost, velike količine azbesta koji bi trebao biti posebno zbrinut, a ne ovako samo odbačen na vodopropusnu podlogu, kaže Marijo Spajić, član Udruge "Zelene i plave Sesvete".

Tu su i stari metalni stupovi javne rasvjete, ostaci tzv. ležećih policajaca - sve korisna sirovina koja se može reciklirati.

- Po željama mnogih Sesvećana, ovo je prostor budućeg središta Sesveta, ovdje će doći javne institucije, od suda, policije i doma zdravlja do glazbene škole i drugih sadržaja koji će biti potrebni za stanovništvo Sesveta, rekao je Radoslav Dumančić, tajnik Udruge "Zelene i plave Sesvete".

Umjesto toga iz udruge tvrde - tvrtke u vlasništvu grada ovdje već dulje deponiraju svoj otpad.

- Zagrebački holding je obavijestio medije da imaju ugovor kojim smiju ovdje odlagati. Volio bih vidjeti taj ugovor i što on točno dozvoljava na ovoj lokaciji i zašto to dozvoljava, ističe Spajić.

Iz grada odgovaraju - upoznati su s problemom. U idućim danima zbrinut će se azbest, ali i iskoristiti ostali korisni otpad.

- To nije deponij ni odlagalište, nego je to tzv. komunalna baza. Drugim riječima, tamo se privremeno deponiraju cijevi i zemlja prilikom rekonstrukcije prometnica u blizini. Kao što mi je rekao direktor VIO-a, taj materijal tamo dolazi i odlazi, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Traže prenamjenu prostora i da se građani njime mogu koristiti jer tu su velike zelene površine koje bi mogle postati parkovi ili šetnice.

- Ovo je unatrag dva mjeseca postao potpuno nezaštićen prostor bez stražarske službe, tako da čekamo dan kad će i građani koji također nesavjesno na mnogim mjestima odlažu početi ovdje odlagati svoj otpad, kaže Dumančić.

Pozivaju gradonačelnika da obiđe ovaj prostor. Uvjereni su kako će zaključiti da je to neprihvatljiv način zbrinjavanja otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!