12:38 / 21.02.2018.

Autor: mm/Hina

Šetnja u ružičastim majicama protiv vršnjačkog nasilja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska obilježili su Dan ružičastih majica i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska obilježili su Dan ružičastih majica i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja zajedničkom fotografijom na Trgu bana Jelačića u ružičastim majicama uz poruku "Nije cool biti bully", a zatim su unatoč hladnom vremenu, prošetali su Gornjim gradom kako bi upozorili na problem vršnjačkog nasilja (bullyng).

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč naglasio je kako je vršnjačko nasilje ozbiljan problem koji zlostavljanoj djeci može ostaviti teške posljedice, a brojni nastavnici često nisu spremni suočiti se s time i na pravi način razriješiti konfliktne situacije.

Istraživanja pokazuju da je takav nasilnički oblik ponašanja, ako se zadrži do osme godine života, poslije teško suzbiti i promijeniti u društveno prihvatljiv oblik ponašanja, upozorio je Jeleč. Dodao je da svi snosimo odgovornost za to, pa se trebamo uključiti u rješavanje tog problema, poručio je Jeleč istaknuvši da je obitelj inicijalno mjesto gdje počinje problem.

Verbalni oblik nasilja znatno je češći od fizičkog, ali ni fizičko nasilje nije zanemarivo jer, primjerice, oko 40 posto učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a pola njih pretrpjelo je guranje. Zanimljiv je podatak da je gotovo 80 posto učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!