12:28 / 19.11.2019.

Autor: T.V./E.L.S./HRT/Hina

Sever ponovno izabran za predsjednika NHS-a

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici sindikata udruženih u Nezavisni hrvatski sindikat (NHS) u utorak su ponovno za predsjednika na četverogodišnji mandat izabrali Krešimira Severa.
Zastupnici sindikata udruženih u Nezavisni hrvatski sindikat (NHS) u utorak su ponovno za predsjednika na četverogodišnji mandat izabrali Krešimira Severa. Na 6. redovitom saboru u Zagrebu, među ostalim, provedeni su izbori za tijela NHS-a. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

Krešimir Sever pozvao je na zbijanje i čvršće povezivanje hrvatskih sindikata kako bi mogli primjereno odgovoriti na izazove koje će donijeti daljnja liberalizacija radnog zakonodavstva.

- Moramo prepoznati svoju ulogu za nadolazeće vrijeme i jačati sustave kolektivnog pregovaranja i zaštite na radu jer nas očekuje daljnja liberalizacija Zakona o radu. Također, trebamo objasniti poslodavcima i vlastima da socijalni dijalog ne znači da oni govore, a mi slušamo, nego je to obostrana komunikacija, poručio je Sever. Ustvrdio je kako će radnici sve više trebati sindikate jer će biti sve izoliraniji i usamljeniji i time pogodni da se preko njihovih leđa bogate oni koji su i do sada dobro živjeli od njihova rada.

Po njegovu sudu, sindikati izvan sindikalnih središnjica koji k tome nisu reprezentativni teško će moći opstati ako se uskoro ne udruže. Ocijenio je da je upravo zajedništvo sindikata pridonijelo uspjehu inicijative '67 je previše' i na tom primjeru treba učiti kad je riječ o nacionalnom zakonodavstvu i propisima te kolektivnim pregovorima na svim razinama. 

Sever: Nema te vrijednosti iznad vrijednosti čovjeka

Na saboru NHS-a je upozoreno da se digitalizacija, robotika i nove tehnologije ubrzano razvijaju, no da ljudski rad, znanje i vještine ništa ne može uspješno nadomjestiti.

- I koliko god se neki teoretičari trudili reći da će uvijek biti novog posla, činjenica je da te tehnologije ulaze na područje ljudskog rada. Ono što mi želimo poručiti i osvjestiti jest da nema te vrijednosti iznad vrijednosti čovjeka, rekao je Sever.

Predsjednica: Proračunski višak mora se preliti na račune građana

- Upravo ljudski kapital, ljudski resursi, zbroj znanja, vještina i inovacija postaje pogonska snaga države i dobiva sve veći primat nad financijskim i drugim vrstama kapitala. Taj kapital Hrvatska mora sačuvati i unaprjeđivati, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Poručila je i da se pozitivni gospodarski pokazatelji i proračunski višak moraju preliti na račune građana te da je uloga sindikata u gospodarskoj i socijalnoj politici neizostavna.

- Svi ključni ekonomski pokazatelji i poslovna klima trenutačno su povoljni, ali to nas ne smije uspavati. Želimo stabilan i uspješan gospodarski i općedruštveni razvoj, što znači rast životnog standarda i kvalitetno zapošljavanje", istaknula je predsjednica. Društvenim ugovorom bi se, kaže, izmijenile odredbe i propisi s područja socijalne skrbi, doplatka za djecu, prava nezaposlenih, minimalne plaće te pojedinih odredaba propisa s područja zdravstvene zaštite, mirovinskog osiguranja i drugih pitanja. Najavila je da će o svim tim pitanjima otvoriti dijalog sa sindikatima, ministarstvima, udrugama poslodavaca, demografima, ekonomistima, pravnicima, politolozima i drugim stručnjacima.
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!