Sever: Socijalna pravda dodatno narušena

20.02.2023.

14:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

Socijalna pravda dodatno narušena

Socijalna pravda dodatno narušena

Foto: - / Shutterstock

U povodu Međunarodnog dana socijalne pravde predsjednik NHS Krešimir Sever upozorio je na pogoršanje socijalne slike i narušavanje socijalne pravde posljednjih godina i u svijetu i u Hrvatskoj, jer su plaće i mirovine izgubile trku s inflacijom.


To vodi daljnjem razbolijevanju i iseljavanju iz Hrvatske u potrazi za boljim što će imati daljnje posljedice na demografsku sliku zemlje i na sve ostalo, ocijenio je danas predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever.

Ističe da se u pandemiji pojačao jaz između najbogatijih i najsiromašnijih.

- Na to se nadovezala inflacija koja najviše pogađa najsiromašnije, a koji su i inače teško preživljavali rast cijena hrane i energenata, te su u kombinaciji s ratom u Ukrajini doveli do još većeg raslojavanja u svijetu i Hrvatskoj, dodao je Sever.

Upozorio je da su u naročito teškom položaju umirovljenici čije su mirovine ionako bile nedostatne za normalan život, te staračka i samačka domaćinstva kao i nezaposleni i bolesni.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalne pravde jest prevladavanje prepreka i otvaranje mogućnosti za socijalnu pravdu, a usredotočena je na preporuke za jačanje globalne solidarnosti i ponovnu izgradnju povjerenja u vlade.

Većina radnika nije se vratila na razinu prihoda od rada iz predpandemije

Međunarodna sindikalna konfederacija (ITUC) stoga poziva međunarodnu zajednicu i nacionalne vlade da se 'uhvate u koštac s korporativnom pohlepom, izbjegavanjem i utajom poreza, dizanjem cijena hrane i goriva, krađom plaća i ukorijenjenom neformalnošću zbog koje dvije milijarde ljudi nema pravo na socijalnu zaštitu', objavio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na svojoj web stranici.

- Siromaštvo i nejednakosti unutar i među državama rastu u mnogim dijelovima svijeta, dodaje SSSH.

Napominju kako je gospodarska i društvena kriza posljednjih godina pogoršana posljedicama pandemije, prirodnim katastrofama zbog klimatskih promjena, geopolitičkim napetostima i oružanim sukobima.

- Te su krize istaknule međupovezanosti i ovisnosti gospodarstava i društava diljem svijeta te pokazale ključnu potrebu za usklađenim djelovanjem, kako bi se na njih odgovorilo, na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kažu iz SSSH-a.

Većina se radnika nije vratila na razinu prihoda od rada iz predpandemije, a rodni jaz nastavio je rasti.

- Povećanje cijena troškova života nerazmjerno utječu na siromašna kućanstva i mala poduzeća, posebno u nerazvijenim ekonomijama. Polovica svjetske populacije ostaje bez ikakvog pristupa socijalnoj zaštiti, a u mnogim državama, imati posao ne jamči bijeg od neimaštine, ističu iz SSSH.

Napominju i da su nedovoljna ulaganja u socijalna pitanja i prekomjerna potrošnja prirodnih resursa doveli su do erozije povjerenja u društvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!