"Jačati sindikate radi zaštite radničkih interesa"

10.01.2023.

14:38

Autor: Hina/HRT

Tribina o sindikatima i demokraciji u Hrvatskoj

Tribina o sindikatima i demokraciji u Hrvatskoj

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je u utorak važnost sindikata za jačanje radničke pozicije i utjecaja na zakone i postupke u društvu, kako bi se bolje zaštitili radnički interesi i ne bi dopustila prevlast kapitala nad radom.

Sever je na tribini o sindikatima i demokraciji u Hrvatskoj ustvrdio da slabljenjem sindikata slabi svako društvo, pa i hrvatsko, a radništvo ostaje na milost i nemilost poslodavcima i političkim elitama.


Ocijenio je da socijalno partnerstvo u Hrvatskoj još nije dosegnulo razinu zapadnoeuropskih zemalja, a poslodavci traže fleksibilizaciju radnog zakonodavstva kako bi izvukli što više nove vrijednosti iz radnika.


Podsjetio je kako je ukupna pokrivenost kolektivnim ugovorima u Hrvatskoj na razini 46 posto, a u privatnom sektoru samo 20 posto. Upozorio je na problem gubitka radnih mjesta u budućnosti zbog uvođenja novih tehnologija i procesa, što se previše olako shvaća. 


Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je kako je danas situacija različita u odnosu na onu prije desetak godina, kada je Europska komisija podržavala smanjenje cijene rada, a danas ju zbog nedostatka rade snage treba povećati.


Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, ujedno i predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever upozorila je kako zaposlenici u medijima, osobito lokalnima, rade prekarno i nisu pokriveni kolektivnim ugovorima, a ta se tema ne bi trebala otvarati samo pred izbore.


Ustvrdila je kako je 2014. donesen loš Zakon o radu, koje su kasnije vlade nastavile primjenjivati. Pohvalila se da su pregovorima uspjeli izboriti lijepe božićnice, no plaće nekih zaposlenika još uvijek su vrlo niske, navodeći primjer TV snimateljice koja radi za 5000 kuna.


Nadovezavši se na to, izvanredni profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragan Bagić upozorio je kako je osiguravanje visoke božićnice uz niske plaće "šepavo" ostvarenje. Dodao je kako je relativno lako mobilizirati članstvo protiv političkih elita, ali ne i protiv poslodavca.


Bagić je upozorio na promjene na tržištu rada, jer se iz faze viška radne snage došlo do manjka zaposlenih. Sada pitanje plaća radnika i njihove kupovne moći postaje ključno i na to se treba koncentrirati u kolektivnom pregovaranju. 


Ocijenio je kako je u Hrvatskoj sindikalno članstvo još uvijek relativno dobro kapacitirano (22 posto zaposlenih) u odnosu na druge europske zemlje, osobito istočnoeuropske.


Tribinu su organizirali Zaklada Friedrich Ebert i Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!