14:15 / 30.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Sever: U Hrvatskoj su vrlo niska primanja

-

-

Foto: - / -

O tome kakvi su Hrvati potrošači u odnosu na ostale građane EU-a i kakav nam je potrošački standard u Studiju 4 govorio je Krešimir Sever, predsjednik SSSH.
Hrvati su prošle godine za blagdane potrošili oko 12,5 milijardi kuna. Takve brojke očekuju se i ove godine. Doduše više trošimo za Božićne blagdane ali potroši se i tijekom Uskrsa. O tome kakvi su Hrvati potrošači u odnosu na ostale građane EU-a i kakav nam je potrošački standard u Studiju 4 govorio je Krešimir Sever, predsjednik SSSH.

Rekao je da su u Hrvatskoj vrlo niska primanja i da se najbolje vidi osjetljivost obitelji, kućanstava u potrošnji po tome koliki je udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji u kućanstvu. "Što je veći udio troška hrane, unutar ukupnih mjesečnih troškova, to je zemlja siromašnija, to je obitelj siromašnija", istaknuo je. 

Znatno skuplja uskrsna košarica - od 666 do 1.715 kn

"Na hranu i bezalkoholna pića mi statistički trošimo blizu 30 posto. EU prosječno između 11 i 13, razvijenije zemlje EU-a između 6 i 8. Amerika prosječno oko 11, 12, razvijenije zemlje SAD-a daleko manje", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!