19:36 / 01.05.2020.

Autor: Mladen Sirovica/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Sever za HTV: Potpore su se dijelile neselektivno

-

-

Foto: - / -

Broj nezaposlenih raste u travnju, što već dugo nismo imali jer su u ovo doba posao pronalazili sezonski radnici u turizmu. Velika je neizvjesnost i strah za radna mjesta u mjesecima koji dolaze.
Središte brojnih prvosvibanjskih okupljanja i prosvjeda proteklih godina bio je zagrebački Maksimir, no pandemija je i to ove godine promijenila. Broj nezaposlenih raste u travnju, što već dugo nismo imali jer su u ovo doba posao pronalazili sezonski radnici u turizmu. Velika je neizvjesnost i strah za radna mjesta u mjesecima koji dolaze.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za Dnevnik HTV-a je rekao kako sindikati strepe od mogućeg vala otkaza u lipnju.

- Sasvim je jasno i izvjesno kada država prestane podupirati plaće tih radnika kod poslodavaca da će ti poslodavci gledati da ih se riješe tako da ih isporuče na Zavod za zapošljavanje i na skrb državi. Stoga je posve nejasno zašto je Vlada pri pripremi prvog paketa mjera odustala od uvjeta da svaki poslodavac koji primi ove potpore ima obvezu zadržati radnike još tri mjeseca,  ističe Sever.

Smatra kako su mjere donesene u žurbi kada je Vlada za sugovornike imala samo jednu stranu -  predstavnike poslodavaca.

- Mi u toj priči nismo sudjelovali već smo samo izviješteni o dogovorenome. Tako da je jasno u kojem su pravcu te mjere nagnute. Iz ovog što je nedavno objavljeno je jasno da su se potpore dijelile neselektivno. Mi smo upravo na to upozoravali da je potrebno postaviti jasna pravila po kojima će se te potpore dijeliti potpore i da unutra ne uđu oni koji ne  bi trebali - oni koje se spremaju na isplatu dobiti, oni koji su dobro poslovali, veliki sustavi, velika odvjetnička društva, neki koji utjeruju dugove, neki estradni umjetnici koji za jednu Novu godinu zarade više nego tekstilna radnica u 10  godina, poručio je Sever dodavši da je Vlada potpore trebala isplatiti na račune radnicima jer su, kako je ustvrdio, ovako dali priliku poslodavcima da dio izvuku za sebe.

Sever kaže da još nije došlo vrijeme za rezove.

- Vlada je trebala sve ove koji dobivaju milijunske potpore obvezati da te novce i vrate kad im krene bolje. U ovome trenutku nema još pokazatelja da je vrijeme za rezove došlo i dok god se može održavati sustav javnih i državnih službi da kupuju ono što privatni sektor nudi. To je dobro i za privatni sektor. Ne daj bože da dođe do situacije krajnjeg potonuća, tada su i sindikati rekli da je sve na  stolu, ali tada vlada treba otvoriti pregovore sa sindikatima, poručio je Sever.Sever kaže da još nije došlo vrijeme za rezove.

- Vlada je trebala sve ove koji dobivaju milijunske potpore obvezati da te novce i vrate kad im krene bolje. U ovome trenutku nema još pokazatelja da je vrijeme za rezove došlo i dok god se može održavati sustav javnih i državnih službi da kupuju ono što privatni sektor nudi. To je dobro i za privatni sektor. Ne daj bože da dođe do situacije krajnjeg potonuća, tada su i sindikati rekli da je sve na  stolu, ali tada vlada treba otvoriti pregovore sa sindikatima, poručio je Sever.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!