Sezona pokazala stvarno stanje u zdravstvenom sustavu

25.06.2022.

16:21

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT

Daniel Ferlin

Daniel Ferlin

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Turističke ambulante tijekom turističke sezone trebale bi pružati zdravstvenu sigurnost tisućama gostiju koji stižu na našu obalu. No ove godine, umjesto pet, u Istri su otvorene samo tri - u Puli, Rovinju i Poreču. Nedostatak turističkih ambulanti otkrio je još nedostataka hrvatskog zdravstvenog sustava.

U porečkoj turističkoj ambulanti mirno jutro. No, malo po malo, dolaze turisti. Katkad i njih 20 na dan. Iz Njemačke, Austrije, Italije, Nizozemske. Uglavnom se javljaju, kaže liječnica Vanesa Beaković, zbog upala uha, grlobolje, respiratornih infekcija, viroza, alergija i uboda pčele.

Tu su i padovi, iščašenja, uganuća. No u turističkoj ambulanti liječnica će ih primiti od 9 do 17. Jer je jedina. Druga je u procesu dobivanja radne dozvole. No i to je više od nekih drugih mjesta u Istri. U pomoć uskaču i Grad i Turistička zajednica, a sve kako bi se osigurao sigurniji boravak gostiju.

- Sufinanciramo smještaj doktorice kroz turističku ambulantu. Tu je i ispomoć 16 policajaca kroz cijelu turističku sezonu te boravak dviju osoba koje će biti na ispomoći za brže dobivanje radne dozvole. Tu je i drugi tim hitne medicinske pomoći, kaže direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik.

Kadra nema, problematičan odnos turističkih ambulanti i HZZO-a

Tako je i ova sezona ponovno pokazala stvarno stanje u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Natječaj za turističke ambulante raspisan je početkom godine, no zainteresiranog kadra - nema. U zdravstvenom sustavu sve je više liječnika i medicinskih sestara blizu mirovine, a mladi svoje mjesto traže negdje vani gdje im nude plaće i nekoliko puta veće od hrvatskih.

Drugi je problem odnos Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema turističkim ambulantama. Oko 90 posto naših turista dolazi iz Eurospke unije pa očekuju da im EU kartica pokriva troškove liječničke obrade. Ali to nije tako.

- Naš poslodavac, 'bog i batina', uporno odbija ugovaranje turističkih ambulanti. Ugovorena turistička ambulanta znači da mi gostu priznamo EU karticu. Da ja mogu napisati recept za lijek koji on neće platiti. Gost, ako dođe u turističku ambulantu, mora platiti pregled, vađenje krvi, RTG i lijekove, tvrdi Daniel Ferlin, zamjenik ravnatelja Istarskih domova zdravlja i voditelj Ispostave Umag.

Pa se ponegdje pregleda tek 10 posto turista kojima je potrebna pomoć. Ili je potraže u privatnim ordinacijama. Za turističku zemlju koja mnogo očekuje od turizma doista loša slika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!