14:26 / 16.03.2020.

Autor: B.V.M./HRT

SHU: Treba preispitati odluku da svi zaposlenici dolaze u škole

(Ilustracija) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

(Ilustracija) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U škole je danas došlo samo 109 učenika koji pohađaju prva četiri razreda, a 34 prijavljeno je za produljeni boravak, javlja Sindikat hrvatskih učitelja.
U škole je danas došlo samo 109 učenika koji pohađaju prva četiri razreda, a 34 prijavljeno je za produljeni boravak, javlja Sindikat hrvatskih učitelja. Sindikat je proveo analizu prema podacima koje su zaprimili iz 627 osnovnih škola, zaključno s 13,00 sati, stoji u priopćenju. Apeliraju na ravnatelje da preispitaju odluke o nužnosti dolaska svih zaposlenika u škole.

- U obraćanju ministrice Divjak navedeno je da je na ravnateljima odluka o „opsegu i terminu“ dolaska zaposlenih na radna mjesta te stoga molimo ravnatelje da svakako preispitaju svoje odluke o nužnosti dolazaka svih zaposlenika u škole, a radi opće zaštite naših građana, od zaposlenika, do učenika i roditelja, stoji u priopćenju SHU-a.

Budući da se okupljanja u zatvorenim prostorima ne preporučuju jer se time povećava rizik od zaraze, a osobito uvažavajući činjenicu da svi zaposlenici imaju jasna zaduženja za rad od kuće (između ostalog, priprema i slanje materijala, praćenje aktivnosti učenika, zadavanje zadataka te prikupljanje povratnih informacija od učenika te da učenici nemaju istu razinu obrađenosti pojedinih sadržaja), molimo da se nužnost dolaska zaposlenika u školu preispita od strane ravnatelja te da odgovornošću, strpljenjem i razumijevanjem provedemo iduće tjedne u slozi i zajedništvu uz mjere opreza s kojima ćemo svi biti manje izloženi zdravstvenim rizicima, navode u priopćenju.Ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

- S terena nam javljaju da postoje razni problemi u provođenju on-line nastave od samog uključivanja u rad do drugih tehničkih problema te da CARNET trenutno u više županija ne funkcionira zbog prevelikog opterećenja (zadnje informacije od 13,15 sati). Molimo, stoga, za strpljenje i solidarnost te zahvaljujemo svima na trudu usprkos problemima koje ćemo zajedno, u narednom periodu, rješavati. Dat ćemo sve od sebe da učenicima pružimo najbolje što možemo, no potrebno je zajedništvo, razumijevanje i prilagodljivost svih građana, navode.

Dakle, tvrde iz SHU- a, tehničkih poteškoća ima, bit će ih i dalje jer nisu osigurani svi uvjeti za ovakav rad niti je odrađeno dovoljno priprema sa zaposlenicima koji u ovim trenucima daju sve od sebe.

- U ovoj novonastaloj situaciji posebno se zahvaljujemo učiteljima, nastavnicima i ostalim zaposlenicima na trudu koji ulažu i kojeg će uložiti u narednom periodu u nov način provođenja nastave, jer naravno da u početnom razdoblju neće sve savršeno funkcionirati, no uz dobru komunikaciju, dozu prilagodljivosti i optimizam zajedno možemo prebroditi probleme s kojima se trenutno cijeli svijet nosi. Zaposlenici ustanova za odgoj i obrazovanje trude se koliko god mogu te će nastaviti pratiti potrebe učenika i pomagati im u savladavanju gradiva.Također, dodaju, zahvaljujemo roditeljima na razumijevanju i strpljenju jer svi dajemo sto posto od sebe kako bi ovaj, izvanredni način rada profunkcionirao na što bolji mogući način u korist svih učenika.

- Budući da smo u ovoj situaciji zajedno, važno je pobrinuti se da u narednim tjednima, higijenskim mjerama i povećanom razinom odgovornosti, pomognemo u sprečavanju širenja epidemije te, stoga, još jednom apeliramo na ravnatelje i nadležne institucije da ne izlažu zaposlenike, učenike i roditelje nepotrebnom riziku koji se povećava okupljanjem u zatvorenim prostorima kao što su škole.

U ovim je trenutcima, dodaju, također bitno pokazati solidarnost prema starijim građanima te ukoliko imate priliku, pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija. Samo zajednički možemo prebroditi ovu izvanrednu situaciju, a naše nadležne institucije pokazale su visoku razinu pripremljenosti za borbu protiv epidemije i na tome im zahvaljujemo.

Na kraju zahvaljuju našim liječnicima, medicinskim sestrama te nezdravstvenom osoblju na uloženom radu i nesebične brige oko naših sugrađana.

- Pozivamo sve građane da pokažu solidarnost i odgovornost te da u ovoj situaciji budemo svi jedni uz druge jer povećanom odgovornošću, strpljivošću, disciplinom i solidarnošću možemo prebroditi ovo izvanredno stanje i  pokazati da zajednički možemo iz svega izaći jači i uspješno prevladati sve što nam donose idući dani, piše u priopćenju SHU-a koje potpisuje Ana Tuškan, mag. iur., univ. spec. admin. publ.

Analiza SHU-a:

Zagrebačka županija – 6 učenika (od toga 2 produženi boravak)

Krapinsko-zagorska županija - 0 učenika

Sisačko-moslavačka županija - 41 učenik (od toga 1 produženi boravak)

Karlovačka županija - 0 učenika

Varaždinska županija  - 1 učenik

Koprivničko-križevačka županija – 0 učenika

Bjelovarsko-bilogorska županija – 0 učenika

Primorsko-goranska županija - 7 učenika (svi produženi boravak)

Ličko-senjska županija  - 0 učenika

Virovitičko-podravska županija - 2 učenika

Požeško-slavonska županija - 2 učenika (oba produženi boravak)

Brodsko-posavska županija – 2 učenika

Zadarska županija – 2 učenika

Osječko-baranjska županija - 1 učenik

Šibensko-kninska županija - 0 učenika

Vukovarsko-srijemska županija - 0 učenika

Splitsko-dalmatinska županija - 20 učenika (od toga 11 produženi boravak)

Istarska županija - 1 učenik

Dubrovačko-neretvanska županija  3 učenika (od toga 2 produženi boravak)

Međimurska županija - 0 učenika

Grad Zagreb - 21 učenika (od toga 9 produženi boravak)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!