Šibenčani protiv bazne stanice - kažu da nisu potpisali suglasnost

10:51 / 05.12.2019.

Autor: Petar Mikuličin/Potrošački kod/HRT

-

-

Foto: - / -

Stanari negoduju zbog mogućeg ugrožavanja zdravlja, ali i sumnjaju da operator nema potrebnu dokumentaciju. Jedinstveni su i u tvrdnji da uopće nije prikupljen dovoljan broj potpisa, kojima se daje suglasnost za postavljanje bazne stanice.
Već se dulje vode žestoke rasprave o štetnosti zračenja odašiljača koje operatori kod nas postavljaju, čini se, gdje god žele. Ima ih blizu vrtića, škola, u gusto naseljenim mjestima. Na jednoj od zgrada na šibenskim Krvavicama postavljena je bazna stanica.

Stanari negoduju zbog mogućeg ugrožavanja zdravlja, ali i sumnjaju da operator nema potrebnu dokumentaciju.

- Ja sam predstavnik B ulaza, odmah ispod antene. Nitko mene nije pitao! Od mojih stanara nikoga! Pitam njegove ljude, koji žive u zgradi, svi se čude, govori Edikar Staničić.

Strahuju Šibenčani od zračenja.

- Cvjetni dom, škola i ova Stjepana Radića zgrada - to je na udaru! To ti je 50 metara u razini toga odašiljača, dodaje Staničić.

Jedinstveni su i u tvrdnji da uopće nije prikupljen dovoljan broj potpisa, kojima se daje suglasnost za postavljanje bazne stanice.

- Kada je to bilo da će se postaviti, mi smo odmah rekli da nećemo pristati, rekla je stanarka Slavka Celić.

Prstom upiru i u svoga predstavnika. A on im odgovara:

- Zar bi netko normalan išao raditi nešto što nije po zakonu i sve ostalo. Papiri su svi pribavljeni. Od lokacijske, od uporabne, od Ministarstva zaštite okoliša, od Ministarstva zdravstva i sve ostalo. Sve su potvrde tu, rekao je predstavnik stanara Branko Hrabrov.

Stanari se žale da im njihov predstavnik uporno odbija dati na uvid listu s potpisima.

- Potpisi su od stanara negdje oko 70%. Doduše, nisu svi potpisali, dodaje Hrabrov.

No, iz Udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja tvrde: Teleoperater za postavljanje bazne stanice na krov stambene zgrade mora imati potpis svih suvlasnika u zgradi.

Operater koji je postavio antenski sustav kaže, pak, da je ispunio sve zakonske pretpostavke. Iz Tele2 odgovaraju: Kada je riječ o zaštiti zdravlja, Tele2 uvijek poštuje sve zakone i propise.

I u ovom konkretnom slučaju je neovisna pravna osoba izradila procjenu emitiranih elektromagnetskih polja koja je pokazala razine ispod dozvoljenih.

Iz Tele2 poručuju da posjeduju ugovor o zakupu sklopljen s predstavnikom stanara. Za sklapanje ugovora je suglasnost dalo više od polovice suvlasnika nekretnine, koliko je potrebno prema propisima koji uređuju suvlasničke odnose. Ishođene su potvrde na glavni projekt temeljem kojeg se infrastruktura gradi, u skladu s propisima iz djelokruga gradnje.

Iz mjerodavnog gradskog odjela tvrde da teleoperater od njih nije zatražio potrebne dozvole. Iako nije potrebno tražiti suglasnost stanara susjednih zgrada, ni oni nisu mirno prihvatili činjenicu da im je bazna stanica postavljena u neposrednoj blizini.

Teleoperater, pak, na naš upit o zračenju kaže da je panika građana - neutemeljena. Naime, neovisna pravna osoba izradila je procjenu emitiranih elektromagnetskih polja, koja je pokazala razine zračenja ispod dopuštenih. Poručuju i da će nakon puštanja u rad antenskog sustava zatražiti uporabnu dozvolu resornog ministarstva.

Ipak, stanari Krvavica se ne mire s novonastalom situacijom. Nakon što su se obratili Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu zaštite okoliša, pučkoj pravobraniteljici, trenutačno potpisuju i peticiju za uklanjanje bazne stanice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!