16:54 / 23.11.2018.

Autor: HRT

Šibenčani žele manje kante za otpad

-

-

Foto: - / -

Novi cjenik šibenskoga komunalnog poduzeća, osim cijene usluge propisuje i veličinu posude za otpad - prema broju članova kućanstva. Mnogi se tome protive.
Novi cjenik šibenskoga komunalnog poduzeća Zeleni grad, osim cijene usluge propisuje i veličinu posude za otpad - prema broju članova kućanstva. Mnogi se tomu protive - jer veća posuda znači i veću cijenu. K tome, zbog izdvajanja korisnoga otpada, tu kantu od 240 litara - ne mogu napuniti ni dvaput mjesečno.

Ankino peteročlano kućanstvo želi upola manju kantu - jer 240 litara im je previše. Smetaju im neugodni mirisi hrane, pa Anka neke ostatke drži u zamrzivaču. Da ima kantu od 120 litara, praznila bi je češće i plaćala 46 kuna manje fiksnoga troška. A upravo u tome i leži problem, kažu u komunalnom poduzeću - koje se time financira.

Ministarstvo odgovara građanima da mogu birati primjerenu veličinu spremnika. Što u Zelenom gradu tumače drukčije.

Isti problem imaju i drugi gradovi. Jer ovisno o veličini posude rast će i naknada za fiksni trošak - koja čini veći udio u računu. Što uopće nije stimulativno za odvajanje otpada.

Stoga su potrošačke udruge od Vlade i Ustavnog suda zatražile ispitivanje zakonitosti Uredbe. No do danas - odgovora nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!