Veliki požar u općini Unešić u Šibensko-kninskoj županiji pod nadzorom

26.07.2021.

08:38

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Požar kod Šibenika; arhivska fotografija

Požar kod Šibenika; arhivska fotografija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Veliki požar u općini Unešić u Šibensko-kninskoj županiji je pod nadzorom, ali i dalje nije ugašen. Cijelu noć vatrogasci su se borili i s olujnim jugom, a vatra je u jednom trenutku zaprijetila kućama. Zračne snage su se povukle, na terenu je i dalje 70-ak vatrogasaca, doznaje se u županijskom Centru 112. 


- Vatru su tek jutros primirile zračne snage i šibensko-kninski vatrogasci. Sada je pod kontrolom gasitelja, a na terenu i dalje dežura 70 vatrogasaca, izvijestila je novinarka Ivona Ramadža Čolić za Dnevnik HTV-a.

Vatru su gasila tri kanadera i dva air tractora.

Noćas je mještanima Čvrljka gorjelo doslovno pod prozorima, no kuće su obranjene i više nisu ugrožene.

Trenutačno gori uglavnom trava i nisko raslinje na krševitom terenu na predjelu Braice. 

Vatra nošena jakim jugom je poharala je 500-tinjak hektara. Mještani kažu kako je progutala šumu, raslinje, maslinike i vinograde.

Uzrok požara i kolika je šteta, tek će se utvrditi.

Vatrogasci kažu vegetacija je suha, zato pozivaju građane da ne pale vatru, ne bacaju opuške i da budu odgovorni.

- Ono što je bilo najteže noćas vatra je ušla doslovce između samih kuća, ali vatrogasci su uspjeli i taj dio uspješno sanirali, rekao je među ostalim, Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Sama linija od početka pa do mjesta gdje je požar zaustavljen je, kaže, oko tri kilometra.

- Gori trava i nisko raslinje na krševitom terenu na predjelu Braice. Opožarena površina je oko 500 hektara. Kuće nisu ugrožene. Tri kanadera poslana su jutros u 6 sati, a moguće je da im se pridruže i dva air tractora, kazali su ranije u Centru.

Požar su gasili od sinoć od 23 sata vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i Drniš, DIP Šibenik te dobrovoljna vatrogasna društva iz Perkovića, Zablaća, Bilica, Zatona, Šibenika, Brodarice, Drniša, Pirovca, Unešića, Tisnog, Rogoznice i Grebaštice.

- Ja i žena smo se dogovorili da napustimo kuću jer su nam bili ugroženi životi. Počela je goriti susjedova kuća vezana uz moju, nju su uspjeli na brzinu ugasiti i onda su polijevali moju da ne plane, rekao je jedan od očevidaca.

- Povukli smo se još naprijed na 500 metara i ono se širilo i širilo, vratili smo se na početnu točku od kuda smo pobjegli i vatra je išla sve bliže. Rekla sam bježimo inače ćemo ostati u tome krugu i onda smo produžili i došlo je jutro, došli su heroji iz zraka i to je to, priča očevitkinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!