Šibenik: U samo mjesec dana urušile se dvije kuće

27.12.2021.

12:31

Autor: HRT/Dnevnik u podne/IMS/Petar Mikuličin

Stara gradska jezgra biser je Šibenika, ali i problem. U samo mjesec dana urušile su se dvije kuće!

Stara gradska jezgra biser je Šibenika, ali i problem. U samo mjesec dana urušile su se dvije kuće!

Foto: HRT / HTV

Stara gradska jezgra biser je Šibenika, ali i problem. U samo mjesec dana urušile su se dvije kuće! Komunalni redari krenuli su u nadzor oštećenih i dotrajalih objekata, a naša ekipa s njima je provjerila kakva je situacija na terenu.

Dio kuće u šibenskoj kamenoj uličici već se urušio. Ono što je ostalo - i dalje prijeti!

- Sad ovo što se urušilo za nas nije toliko opasno, ali ako se ovaj zid uruši, to bi bila katastrofa, rekla je Ana Antunac.

Katastrofa je prijetila i stotinjak metara dalje. Srećom, prošlo je bez ljudskih žrtava nakon što se urušilo pola kuće!

- A dotrajalo, što se tu može!? Jača sila. Takvih sigurno ima još. Trebalo bi vidjeti, da se ne bi dogodila kakva tragedija, kaže Dane Škugor

Zato su u akciju krenuli komunalni redari:

- Imamo ulegnuće tog krova koje se vidi s površine javne namjene, postoji par kupa koje fale, dakle ovaj dimnjak isto tako je vidljiv, on se nagnuo. Ukoliko slučajno koja kupa ili čak jedan dio prozora, ne daj Bože, padne prolazniku na glavu, onda smo tek u velikim problemima, ističe Blaž Cvitan, voditelj Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva Grada Šibenika.

Sve opasne objekte popisuju, a potom donose rješenja o uklanjanju sumnjivih dijelova.

- I stranke su dužne postupiti po tom rješenju. Ako nisu, onda ćemo, nažalost, morati to mi napraviti. Na trošak vlasnika. Izgleda da nema ništa osim ako pismeno, pa čak i ne kazniš pojedine vlasnike, naglašava Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

Šibenik se ponosi svojim starim dijelom grada, ali zbog kuća poput ove njegova kamena jezgra postaje mu sve veći problem. Jednu od srušenih kuća vlasnici su htjeli obnoviti, no zapelo je, kažu, na dozvoli! 'Koče' li sanaciju zakoni i administracija?

- Na neki način, odgađaju cijelu tu priču obnove. To je zapravo prava istina. Što se tiče dozvola, te dozvole se sada s ponovljenim zakonom izdaju u vrlo kratko vrijeme, ističe dogradonačelnik Mileta.

Grad ne može zadirati u privatno vlasništvo, no ima rješenje za izvanredne situacije - angažiranje vještaka-statičara.

- I onda se alarmantno odnosno brzom intervencijom nalaže stranci da ide u uklanjanje tog objekta, ističe Ante Nakić, pročelnik Odjela za komunalne poslove.

U staroj gradskoj jezgri stanovnika je sve manje pa bi takve scene mogli viđati češće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!