08:39 / 29.07.2019.

Autor: HRT

Šibenska policija osumnjičila ženu da je kockama za potpalu podmetnula požar

Policija je uhitila 53-godišnju ženu koja se dovodi u vezu s izazivanjem velikog požara u Dubravi kod Šibenika proteklog vikenda.

Policija je uhitila 53-godišnju ženu koja se dovodi u vezu s izazivanjem velikog požara u Dubravi kod Šibenika proteklog vikenda.

Foto: - / -

Istražnom sucu privedena je 53-godišnjakinja koja se sumnjiči da je izazvala požar u šibenskom zaleđu, najveći ove godine, objavili su iz šibensko-kninske policije.
Policija je uhitila 53-godišnju ženu koja se dovodi u vezu s izazivanjem velikog požara u Dubravi kod Šibenika proteklog vikenda. Riječ je o osobi otprije poznatoj policiji po potpaljivanju požara. Zbog toga je i prije dvije godine uhićena, no zatvorska kazna zamijenjena joj je liječenjem na slobodi. Vatrogasci su ogorčeni i traže strože kazne. Jer osim što su ga nadljudskim naporima morali gasiti - požar je opasno zaprijetio i stanovnicima.Šibenska policija potvrdila je na konferenciji za medije da je osumnjičila 53-godišnju ženu da je u subotu, 27. srpnja, na putu do posla kockama za potpalu podmetnula požar na području šibenske Dubrave, pri čemu je opožareno 900 hektara površine. Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić rekao je da policija osumnjičenu piromanku tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina.Mediji navode da je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku 2017. protiv osumnjičene podignulo optužnicu zbog podmetanja sedam požara, i to na istom području kao i ove godine. Mještani su ogorčeni.U nekom se trenutnu saznalo i da je uhićena zaposlenica HAC-a, o čemu se oglasila i spomenuta tvrtka, potvrdivši kako je danas zaprimila službenu obavijest da Policijska uprava šibensko-kninska provodi kriminalističko istraživanje nad njihovom radnicom.

"Ovisno o tijeku i nalazima policijske istrage, Hrvatske autoceste poduzet će daljnje korake u smislu reguliranja radno-pravnog odnosa. Također, možemo potvrditi da je 2017. godine protiv radnice vođen kazneni postupak u okviru kojeg je po mišljenju sudskog vještaka bilo nužno provođenje psihijatrijskog liječenja ambulantnog tipa nakon kojeg je utvrđena radna sposobnost te je istaknuo kako nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Usprkos činjenici da je zbog sumnje na počinjenje ovog kaznenog djela privedena radnica HAC-a, Uprava Hrvatskih autocesta zahvaljuje na požrtvovnom angažmanu radnika u službama održavanja, prometa i HAC-ovoj vatrogasnoj postrojbi koji su pravovremenom akcijom tijekom cijele subote i nedjelje do 14.00 pridonijeli gašenju vatrene stihije i spriječili širenje požara na autocestu i naplatne kućice. Nažalost, sumnja na počinjenje ovog teškog djela ostavlja loš dojam na radnike Hrvatskih autocesta koji upravo tijekom turističke sezone ulažu najveće napore u održavanju sigurnog i neometanog prometa autocestama.

Hrvatske autoceste ovom prilikom izražavaju žaljenje zbog nastale štete i događaja koji je ugrozio imovinu i sigurnost brojnih građana i turista koji su se zatekli na ugroženom području" - navodi HAC u priopćenju.S obzirom na to da je osumnjičena zaposlenica HAC-a slučaj je komentirao ministar Oleg Butković.

- Ono što u ovom trenutku ja kao ministar tražim od uprave Hrvatskih autocesta je da oni, kada budu imali određene pravne mogućnostipostupe naravno po zakonu i to je to - rekao je.Podsjetimo, još jučer policija je objavila da je uhićena žena koju dovodi u vezu s požarom.

Požar kod Dubrave još uvijek nije proglašen ugašenim. Danas na požarištu dežura i dogašava rubove terena 15 vatrogasaca čiji će se broj, prema potrebi, tijekom dana povećavati.

U gašenju požara u šibenskoj Dubravi lakše su ozlijeđena četvorica vatrogasaca. Požar je gasilo 28 sati oko 200 vatrogasaca s 40 vozila. U gašenju je sudjelovalo i 100 vojnika, sedam protupožarnih zrakoplova te mještani ugroženih naselja. Izgorjelo je oko 900 hektara borove šume, a velika je šteta i na poljoprivrednim kulturama. Evakuirano je bilo 60-ak stanovnika.- Uhićena piromanka zbog požara kod Šibenika; Plenković: Odgovorne privesti pravdi 

- Vatreni pakao ugašen, no vatrogasci ostaju na terenu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!