15:02 / 08.10.2018.

Autor: A.B./I.H./HRT

Šibenske tvrđave obišlo 200.000 posjetitelja

-

-

Foto: - / -

Obje šibenske tvrđave u 9 je mjeseci posjetilo oko 200.000 ljudi. I to i danju i noću jer su u 4 mjeseca bila čak 44 večernja događaja.
Šibenske tvrđave broje još jednu uspješnu sezonu. A usporedno sa zbrajanjem rezultata, i dalje se nastavlja ulaganje europskoga novca u tvrđave koje su pokretač kulturnog turizma u Šibeniku.

- Potpisan ugovor za obnovu šibenske tvrđave sv. Ivana
- Godišnjica obnove šibenske tvrđave Barone
- Na šibensku Tvrđavu sv. Mihovila ušla 500-tisućita posjetiteljica
- U Šibenik će zbog ovoga dolaziti stručnjaci iz cijelog svijeta

Dalmatinska obala i u listopadu privlači turiste. Jedna od prvih postaja u razgledavanju grada - tvrđava svetog Mihovila. Obje šibenske tvrđave u 9 je mjeseci posjetilo oko 200.000 ljudi. I to i danju i noću jer su u 4 mjeseca bila čak 44 večernja događaja. Izuzetno smo zadovoljni - ovo je naša 5.sezona što se tiče večernjih događanja, i konstantno zapravo pratimo jedan porast i dnevnih posjetitelja, naravno, i posjetitelja večernjih događanja - imali smo zaista veliki broj rasprodanih koncerata, rekla je ravnateljica JU Tvrđava kulture Gorana Barišić Bačelić.

Tvrđava nije zapostavila ni svoju osnovnu djelatnost - obnovu i čuvanje vrijednog fortifikacijskog sustava. Koju javnosti predstavlja izložbama i publikacijama. To je samo jedan dio toga, provodimo i dalje, uz Muzej Grada Šibenika, projekt Fortress ReInvented, dakle EU projekt koji će donijeti novi sadržaj u cisterne na tvrđavi svetog Mihovila, dodaje Barišić Bačelić.

Pa su šibenske tvrđave s razlogom primjer dobre prakse upravljanja spomeničkom baštinom. Način na koji smo pristupili upravljanju tom kulturno-povijesnom baštinom je donio cijeli niz drugih vrijednosti u grad - turistički razvoj, gospodarski razvoj, sigurni smo da i ovi projekti imaju jednu veliku ulogu i u tome, naglasila je Barišić Bačelić.

A uskoro bi se tome trebala priključiti i posljednja šibenska neobnovljena kopnena tvrđava. Jer do kraja godine raspisat će se natječaj za obnovu tvrđave svetog Ivana. Uz pomoć europskoga novca, naravno!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!