22:44 / 30.12.2019.

Autor: Borka Juras Slamić/IMS/HRT

Šibenski poduzetnik dvije godine čeka sudsku odluku

-

-

Foto: - / -

Šibenski građevinski poduzetnik na Općinskom sudu u Šibeniku već dvije godine čeka odluku u njegovoj tužbi zbog neplaćenog računa.
Šibenski građevinski poduzetnik na Općinskom sudu u Šibeniku već dvije godine čeka odluku u njegovoj tužbi zbog neplaćenog računa.

Sagradio je, naime, uz uredan ugovor o građenju, dvije vile investitoru koji mu je na kraju odbio platiti cijeli iznos naveden na računu. Kako je zbog izdanog računa morao platiti i PDV, potražio je pravdu na sudu, no od sudskog pravorijeka čini se još dugo neće biti ništa.

- Investitor je jednostavno osporio situaciju nije htio platiti tako da smo morali zatražiti pomoć suda, objašnjava Zdravko Vlahov, građevinar. 

Tužba zbog neplaćenog računa. No PDV državi čim su račun izdali moraju platiti.

- Međutim kako se tu radilo o velikoj cifri to je bilo preko 400 tisuća kuna moja je firma mala, mi nismo imali toliko sredstava tako da sam moro prodati djedovinu da bi podmirio državu, kaže Vlahov.

I sačuvao 20 radnih mjesta. Od suda sad s pravom očekuje brzo rješenje spora.

Mi kao privrednici praktički nemamo nikakvu pomoć od suda jednom sucu je potrebno 3 godine da uopće možda pokrene stvar za posao koji smo mi trebali i napravili u roku 9 mjeseci.

Tražio je ubrzavanje postupka više puta uzalud. Na općinskom sudu pak kažu investitorica je uzvratila protutužbom. Sud odlučuje i o jednom i o drugom. Tvrde, nakon više sudskih radnji provodi se dokazni postupak.

Radi se o sporu koji je činjenično i pravno vrlo složen i u kojem spis predmeta do sada već ima više od 519 listova, te u kojem su obje stranke predložile izvođenje više dokaza što je sud prihvatio, a stranke nisu pokazale interes da se spor okonča mirnim putem dogovorom ili sudskom nagodbom.

- Trebalo bi staviti odgovornost sudaca za nerad, shvaćate, jer ako mi svi odgovaramo za svoj posao privredi, a jedino suci i činovnici ne odgovaraju to nije u redu, znači, trebao bi i predsjednik vlade i resorni ministar donesti zakon po kojem ima sudac rok u kojem mora riješiti predmet, ističe Zdravko Vlahov.

Razumni rok od 3 godine postoji i na sudu naglašavaju nije prekoračen. Pozivaju se i na dosadašnju praksu u kojoj ovakvi sporovi traju godinama jer i nakon što sud donese odluku, žalbama ona može biti ukinuta i vraćena na ponovno postupanje. A u tom procesu može proći i desetljeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!