Šibensko-kninska županija mogla bi ostati bez turističke zajednice

08.04.2022.

16:23

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT

Turizam u Šibeniku

Turizam u Šibeniku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog primjene novog Zakona o turističkim zajednicama, na četverogodišnji se mandat biraju novi čelnici. No u Šibensko-kninskoj županiji natječaj je poništen, a dosadašnja direktorica razriješena na osobni zahtjev jer joj nova dužnosnička funkcija nije spojiva s dosadašnjom. Ulogu direktora Turističke zajednice, po Statutu je preuzeo župan.

Predsezona na vratima, a Šibensko-kninska županija bez čelnog čovjeka Turističke zajednice. Zašto? Netko je pogriješio pri raspisivanju natječaja.

- Moguće je, jer to je pravna stvar. Padaju i veći natječaji koji su puno ozbiljniji i po iznosu i po svemu. Dovoljno je da pogriješite jedan izraz, jedan zarez pa da morate poništiti natječaj, kaže župan Marko Jelić.

No, logično je pitanje kako se pogriješiti može kad postoje precizni naputci Ministarstva turizma. Član Turističkog vijeća TZ Šibensko-kninske županije Ante Cukrov ističe kako je za Grad Vodice napisano "točno onakko kako je Ministarstvo tražilo". U ovom drugom natječaju, dodaje - razlika je bila u jednoj rečenici.

Rečenici koju je netko dodao i kojom se traži uvjerenje o nekažnjavanju. Što, pak, nije u skladu sa zakonom.

- Mi smo trebali donijeti odluku da damo to pravnicima ili direktno šaljemo u Ministarstvo da nam to napišu. Onaj tko nije pravnik, a ja osobno nisam - i teško je suditi i donositi takve stvari, kaže član Turističkog vijeća TZ Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

Teško se vijeću i dogovoriti, jer vrijeme prije poništenja natječaja sporili su oko toga imaju li svi kandidati potrebnu dokumentaciju ili ne. I tako svađa po svađa, iz sjednice u sjednicu, novi se natječaj raspisuje uoči Uskrsa.

Jer po zakonu - ako ne dobiju čelnog čovjeka do kraja lipnja, Turistička zajednica se gasi. Takav scenarij, ako je suditi po neslužbenim informacijama, i nije nemoguć jer članovi vijeća nisu bili suglasni oko dosadašnjih kandidata. Hoće li biti nakon novog, ponovljenog natječaja, ostaje za vidjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!