Sidro: Novi Zakon o plaćama diskriminira zaposlene u vrtićima

23.06.2023.

11:00

Autor: Hina/HRT/A.V.

Vrtić

Vrtić

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Udruga Sidro ustvrdila je da prijedlog novog Zakona o plaćama diskriminira dio javnih službenika i namještenika, odnosno zaposlene u vrtićima te traže da se rad u svim javnim službama jednako vrednuje, bez obzira financira li se iz državnog ili lokalnog proračuna.

- Iako su Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, već u prvome članku dječji vrtići definirani kao javne ustanove u kojima se kao javna služba provodi rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a u članku istoga Zakona jasno se navodi kako zaposleni u vrtićima moraju imati plaće najmanje jednake onima u osnovnim školama, u prijedlogu Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama vrtića nema, stoji u priopćenju udruge Sidro.

Zaposleni u javnoj ustanovi jesu javni službenici, i zato su, kažu, u javnom savjetovanju zahtijevali da se to uvrsti, razjasni, i da se sve zaposlene u javnim službama tretira jednako.

Smisao i svrha Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama je, kako to predlagatelj navodi, na jedinstven način urediti sustav plaća u državnoj službi i javnim službama koji se temelji na načelu jednakosti plaća (jednaka plaća za jednak rad odnosno rad jednake vrijednosti).

- Postavlja se pitanje zašto se ovim Zakonom razlikuju kategorije javnih službenika, suprotno odredbama Ustava i Zakona o sprječavanju diskriminacije predviđa se uvođenje jednakosti vrednovanja rada u svim javnim službama, ali samo onima koje se financiraju iz državnog proračuna, navodi Sidro.

Poručuju da javna služba i rad javnih službenika i namještenika našoj državi moraju vrijediti jednako, bez obzira financira li se taj rad iz državnog ili lokalnog proračuna.

- U suprotnome, ovaj Zakon pada već na prvoj stepenici provjere ustavnosti, jer diskriminira i dovodi u nepovoljniji položaj dio javnih službenika i namještenika, ističu iz udruge.

Zaposleni u javnoj službi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja zoran su, kažu, primjer kako se isto pravo drugačije tumači kod različitih tijela i institucija, a da bi ostvarili svoje pravo, zaposleni u javnoj službi RPOO moraju tužbenim zahtjevima isto utvrđivati, budući da su izostavljeni iz akata koji bi im, svim ovim zakonima jamčena prava - osigurali i u provedbi. 

- Prava javnih službenika ne mogu se razlikovati po tome u kojoj javnoj službi pojedini radnik radi, niti ih se smije diskriminirati prema tome iz kojeg proračuna primaju plaću, već ta plaća i sva prava moraju biti ista za jednak odnosno rad jednake vrijednosti, stoji u priopćenju.

Udruga Sidro spremna je zatražiti pomoć institucija izvan Hrvatske, no vjeruju kako to neće biti nužno i kako još ima dovoljno vremena da se ispravi ta pogreška. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!