Sigurna plaća za osobne asistente

10.02.2022.

07:00

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Zvjezdana Heina/E.P.C.

Osoba s invaliditetom i asistent

Osoba s invaliditetom i asistent

Foto: HRT / HRT

Osobe s najvećim stupnjem invaliditeta uvelike ovise o osobnim asistentima, a njih nema bez neprekidnog financiranja te usluge. Pedesetak udruga iz osam županija potpisalo je ugovore vrijedne gotovo 30 milijuna kuna kojima će se financirati rad tri tisuće osobnih asistenata.

Za osobe s invaliditetom osobni je asistent ruka prema neovisnom življenju. Dobro to zna Mirjana iz okolice Krapine kojoj je život uz asistenciju postao lakši i jednostavniji. 


- Moja kvaliteta življenja se jako promijenila. Mogu si planirati nešto privatno i poslovno ono što trebam obaviti.To je nešto neprocijenjivo i nemoram ovisiti o svojoj obitelji, kaže Mirjana Janžek iz Gornjeg Jesenja. 


Asistentica Karmela cijelo desetljeće brine se za osobe s invaliditetom.Terenski je to rad, od obilaska doktora do kućnih poslova i njege.


- Nadam se da će se sada budžet popraviti i da će se naše plaće povećati, rekla je Karmela Habijanec, osobna asistentica. 


Sigurnu plaću iduće dvije godine osobnim asistentima jamče novi ugovori koje je ministar Josip Aladrović dodijelio čelnicima Udruga koje pružaju usluge osobne asistencije.


- Pokušavamo učiniti sve što je u Vladinoj moći kroz zakonodavne izmjene i prethodnog zakona o socijalnoj skrbi kroz koji smo povećali osobne invalidnine i uklonili imovinski i dohodovni cenzus upravo ono što su Udruge osoba s invaliditetom tražile, istaknuo je ministar rada, socijalne skrbi i obitelji. U pripremi su i dva važna zakona - onaj o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji.


- Mislim da ni u jednoj godini nije bilo toliko zakona koji idu u prilog osobama s invaliditetom. Našao se model i ja sam sretna da na invalidninu nema cenzusa, jer je to korak ka inkluzivnom dodatku i zakonu koji ćemo ove godine donijeti, izjavila je saborska zastupnica Ljubica Lukačić


U Hrvatskoj živi više od 540 tisuća osoba s invaliditetom, no njih samo nekoliko tisuća najugroženijih ima osobnog asistenta.


- Ako pogledate da smo 2006. s tim počeli, sa 68 asistenata, a danas smo gotovo na šest tisuća to je prekrasno, to je velik napredak u odnosu na druge jugoistočne zemlje, ovo je projekt stoljeća, izjavila je Josefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida.


Za dvogodišnji program asistencije osobama s invaliditetom udruge iz cijele zemlje dobit će oko 72 milijuna kuna i dobro je da tako vrijedan projekt ide naprijed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!