19:01 / 14.10.2020.

Autor: Šime Vičević/T.V./Dnevnik/HRT

Sigurnost i govor mržnje

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Još jedan dan na Trgu svetog Marka uz privremene mjere osiguranja nakon pucnjave na trojicu policajaca, od kojih je jedan teško ranjen.
Još se ne znaju motivi i razlozi suludog napada automatskim oružjem 22-godišnjeg mladića na policajce na Trgu svetog Marka. Premijer Plenković je, u obraćanju javnosti, rekao da napad ima i naznake terorističkog čina te da u Hrvatskoj radikalni ekstremizam postaje sve ozbiljniji problem.

➡️ Škoro odbacio Plenkovićeva prozivanja za radikalizaciju
➡️ Na Vladi o napadu na Markovu trgu i situaciji s koronavirusom

Još jedan dan na Trgu svetog Marka uz privremene mjere osiguranja nakon pucnjave na trojicu policajaca, od kojih je jedan teško ranjen.

- Ovaj čin, koji po informacijama kojima zasada raspolažemo, ima i elemente terorističkog akta, rekao je premijer Andrej Plenković

Na konferenciji za medije nakon sjednice dodatno pojašnjava - riječ je o narušavanju političkih struktura i napadu na život osobe.

- Nije baš on naišao ovdje usput u ponedjeljak ujutro na Trg svetog Marka, pred zgradu Vlade u vrijeme kada počinje radno vrijeme, rekao je premijer. Ovo je radikalizacija. Ovo je ponašanje koje je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je taj mladić bio, dodao je. Ovo je problem ekstremizma. Ne uvezen, ne izvana, nego tu, domaći, hrvatski proizvod s kojim ćemo se baviti u sljedećem razdoblju, poručio je Plenković.

Premijer ističe da je granica prijeđena te da društvo i institucije trebaju pronaći odgovorne za radikalizaciju. I s druge strane trga, u Hrvatskom saboru, nemili je događaj bio glavna tema.

- Oštro osuđeujem ovaj napad koji se dogodio u ponedjeljak na Trgu svetog Marka ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske. Osuđujem i govor mržnje i nesnošljivosti, koji se pojavio na društvenim mrežama te svaki oblik nasilja u društvu, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Govor mržnje osudio je i premijer.

- Moramo se zapitati tko su akteri pa i u političkom životu Republike Hrvatske koji potiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost, koji čak i nakon ovog akta, poput Ivana Penave i gospođe Krišto su u stanju davati izjave kakve su dali u zadnjih nekoliko sati, koje su za svaku osudu, neprihvatljive, nevjerojatne, u biti, ističe premijer Plenković.

Penava je u jednom intervjuu istaknuo da je počinitelj ranjavanjem policajca iskazao bunt i da je za sve kriv sustav. Vidović Krišto na društvenim je mrežama pak navela da Vladu od nezadovoljstva neće spasiti ni postavljanje tenkova oko trga.

- Imamo situaciju da i pojedini političari, zastupnici, gradonačelnik Vukovara ovakvo nasilje relativiziraju pa čak i opravdavaju, a to nije dobro, kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Čini mi se da se stvar postavlja totalno inverzno. Dogodila se tragedija, tragedija ima svoje razloge i sada bi se sve trebalo sve skupa svesti na to da je Domovinski pokret, članovi kluba Domovinskog pokreta u Saboru, da smo mi ti koji su za takvo nešto krivi, za Boga miloga, to je totalno izvrtanje teze, ustvrdio je Miroslav Škoro, Domovinski pokret.

U Banskim je dvorima govora bilo i o višednevnim prepucavanjima o tome tko je trebao znati za istragu u aferi Janaf.

- Imamo nekakav politički spektakl tko je što znao, kada, koga je trebao obavijestiti. Pa to vam je rušenje povjrerenja u institucije. To vam je rušenje povjerenja u neovisnost DORH-a, u rad policije, sudstva, koji idu, direktno su išli ovih dana od predsjednika Republike, da nemate neke dileme na koga mislim, rekao je predsjednik Vlade RH.

Premijer je odgovorio i na kritike da je nakon pucnjave Trg svetog Marka zatvoren. Ističe, i uz povećane mjere sigurnosti, okupljanja i prosvjedi mogu se i dalje odvijati uz prethodnu najavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!