16:19 / 07.11.2019.

Autor: Zoran Kukilo/HRT

Sigurnost povijesnih gradova

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Splitu je ovoga ljeta bilo mnogo i krađa i fizičkih napada na turiste, mediji su izvještavali i o brojnim sukobima između taxi vozača.
U Solinu se održava 3. međunarodna konferencija ''Sigurnost povijesnih gradova''. Poručeno je - Hrvatska je sigurna zemlja, a cilj je povećati sigurnost i lokalnog stanovništva i turista u gradovima koji prolaze veliku turističku ekspanziju.

U Splitu je ovoga ljeta bilo mnogo i krađa i fizičkih napada na turiste, mediji su izvještavali i o brojnim sukobima između taxi vozača. Percepcija je javnosti da kriminala na ulicama ima više nego prijašnjih godina, no policija ih demantira. Tvrde da je s obzirom na sve veći broj turista sigurnost na dobroj razini.

- Policija je vrlo brzo razriješila sve važne slučajeve, ja vjerujem da je turistička sezona koja doduše još uvijek traje, protekla u jednom mirnom ozračju s obzirom na broj putnika koji je prošao kroz našu zračnu luku i kroz pomorsku luku - izjavio je Dražen Vitez, načelnik PU splitsko- dalmatinske.

- Treba vidjeti kako pristupiti pitanjima sigurnosti da bi i nazočnost policije i drugih ajmo tako reć represivnih tijela bila što manje vidljiva, a što učinkovitija - naglasio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Svoja isklustva na konferenciji predstavljaju i gosti iz inozemstva. Barcelona je među najpopularnijim odredištima na svijetu. U zaštiti od kradljivaca presudno je ne izlagati vrijedne predmete i uvijek imati dozu opreza.

- Kradljivci uvijek pokušavaju doći do vaše imovine, džepari uvijek čekaju svoju priliku, bande putuju diljem Europe kako bi pljačkale turiste, svejedno koji grad posjećujete ili koristite li javni gradski prijevoz - objašnjava Monica Luis, viša policijska inspektorica iz Barcelone.

U Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova je za sada 21 grad, svi ti gradovi svake godine primaju sve veći broj posjetitelja.

- Svi smo dobili značajna sredstva iz europskih fondova i ta sredstva ulažemo u revitalizaciju i stavljanje u funkciju povijesnu baštinu, međutim danas moramo razmišljati o samoj sigurnosti i vidjeti na koji način i imovinu i lokalno stanovništvo i naše posjetitelje učiniti sigurnima - smatra Jakov Vetma, predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova i načelnik općine Klis.

Razina sigurnosti se može podizati na brojne načine, primjerice jedan je i korištenje posebnog vatrogasnog vozila čije su dimenzije prilagođene starim, uskim ulicama povijesnih gradova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!