22:46 / 29.09.2019.

Autor: S.V./T.V./HRT

Sigurnost socijalnih radnika

-

-

Foto: - / -

Tragični događaj u Đakovu šokirao je Hrvatsku. Ubojstvo socijalne radnice i pravnika dokazao je da su nužne hitne promjene. Stoga je đakovački Centar među prvima dobio detektorska vrata i ručni detektor metala.
Ubojstvo dvoje djelatnika centra za socijalnu skrb u Đakovu početkom srpnja pokrenulo je pitanje sigurnosti socijalnih radnika. Najavljene su brojne promjene, do kraja godine socijalni radnici trebali bi dobiti status službene osobe, a prvi korak u njihovoj zaštiti su detektori metala na ulazima koje bi svi centri trebali dobiti do kraja rujna.

Tragični događaj u Đakovu šokirao je Hrvatsku. Ubojstvo socijalne radnice i pravnika dokazao je da su nužne hitne promjene. Stoga je đakovački Centar među prvima dobio detektorska vrata i ručni detektor metala.

- Zaštitar je dobio neke malo veće ovlasti. s tim da svaka stranka koja ulazi u centar sada se mora ne samo da se registrira njihov dolazak već mora pokazati svoje osobne stvari koje se pregledavaju i na taj način zapravo je ulazak u centar drugačije organiziran, ističe Dubravka Petrović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đakovo.

Detektore metala do kraja rujna trebali bi dobiti svi centri i njihove podružnice.

Iako važan korak u zaštiti, detektori metala ne mogu spriječiti svakodnevne prijetnje koje socijalni radnici doživljavaju. Sigurnost i veću pravnu zaštitu od nasilnih korisnika dao bi im i status službene osobe. Izmjene kaznenog zakona,
ističe ministrica za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković, u javnom su savjetovanju.  

- Onda bi se ti postupci protiv takvih osoba vodili službenim putem, ne bi se morale pokretati nekakve privatne tužbe što onda insinuira da smo mi u nekom osobnom neprimjerenom srazu s korisnikom što nama nikada nije cilj. Nama je cilj pomoći i osnažiti korisnika, ističe Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Preopterećeni, premalo ih je, uz previše administracije ne stignu se dovoljno posvetiti terenskom radu - socijalni radnici ne mogu sami - za cjelovito funkcioniranje sustava nužna je međuresorna suradnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!