07:41 / 28.10.2020.

Autor: D.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Šikić: Više od 500 novih slučajeva u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Potvrdila je to za HRT zamjenica ravnatelja Zavoda Andrija Štampar Sandra Šikić.
Danas je više od 500 novih dijagnosticiranih slučajeva zaraze u Zagrebu, izjavila je u emisiji Dobro jutro Hrvatska zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' dr. sc. Sandra Šikić. Dodala je kako je i u zavodu bilo pozitivnih osoba, a trenutno je nekoliko njih u samoizolaciji.

➡️ Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

➡️ Kako spriječiti kolaps bolničkog sustava? 

- Uspijemo spavati. Naporno radimo već jako dugo. Hvala svima na predanom radu i trudu i visokoj motiviranosti koju svakodnevno pružaju, kazala je. Dodala je kako su 'peakovi' i oscilacije u broju novozaraženih ovise i o broju testiranja. Preko vikenda se manje testira i sredinom tjedna brojke rastu. Trebamo svi pridonijeti svojim ponašanjem da brojke budu manje, naglasila je.

Upozorila je kako se tijekom ljeta zaraza širila uglavnom među mladim ljudima koji su imali blažu kliničku sliku, dok sada obolijeva srednja, radno sposobna generacija i više je ozbiljnijih kliničkih slika što opterećuje zdravstveni sustav.Zavod je, dodala je dobili pomoć, dodatne ljude i opremu. Reorganizirali su se, povukli sve ljude iz javnog zdravstva da pomognu u 'kontakt tracingu', a u laboratorijima su angažirali kolege iz drugih zavodskih laboratorija. Na ispomoć im dolaze i dva liječnika iz vojske, zatim Antropološkog instituta, a angažirani su i mikrobiolozi koji rade na dijagnostici te 10 mladih liječnika iz Doma zdravlja Centar i Doma zdravlja Zapad.

Smatra kako bi djeca trebala ići u školu što je dulje moguće. Apelirala je na obitelji da djeca drugi dio dana ne ostvaruju nepotrebne bliske kontakte. Prema njoj dostupnim informacijama nije u planu prelazak na 'online' nastavu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!