14:48 / 10.01.2019.

Autor: V.K./Hina

Šiljeg: 2019. jedinstvena cijena vodne usluge

Foto i ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Foto i ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg poručio je kako je 2019. reformska godina vodno-komunalnog sektora.
Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg poručio je kako je 2019. reformska godina vodno-komunalnog sektora, u proceduri su izmjene tri glavna zakona, među ostalim, predviđa se i okrupnjavanje sektora.

-
Danas smo u situaciji da imamo oko 190 isporučitelja vodnih usluga, tendencija je da svakih mjesec imamo nove zahtjeve za nove isporučitelje vodnih usluga, istaknuo je Šiljeg nakon sjednice Vlade.

Istaknuo je da je problem u tome što imaju na raspolaganju više od milijardu i pedeset milijuna eura za pojačanje vodno-komunalnog sektora, međutim, upravo ti razjedinjeni, mali vodovodi koji možda imaju jednog ili dva zaposlena nisu u tehničkoj ni kadrovskoj mogućnosti povući takve procese i ostvariti tako važne projekte.

- Svaki taj projekt je od 200 do 300 milijuna, tako da nas je ubrzanje projekata ponukalo da konačno krenemo u reformu vodno-komunalnog sektora, poručio je Šiljeg.   

Na pitanje hoće li to biti zakon koji bi ministra Tomislava Ćorića mogao "stajati" kad počne pobuna s terena, Šiljeg je rekao da su svjesni kako će ova reforma izazvati veliki interes jedinica lokalne samouprave.

- Nama je motiv ispuniti obveze koje imamo prema Europi, a to je da vrlo brzo svi obuhvati iznad 2000 stanovnika moraju imati riješen sustav pročišćavanja otpadnih voda a da bismo to uspjeli moramo imati osposobljena, i kadrovski i stručno, vodna poduzeća koja će biti sposobna sve to skupa provesti, istaknuo je Šiljeg.

Istaknuo je da će se kroz uslužna područja, kojih će biti između 35 i 40, biti uvedena jedinstvena cijena vodne usluge.

- Ako ne bi došlo do okrupnjavanja vodno-komunalnog sektora, troškovi održavanja i cijena bili bi drastično veći, istaknuo je Šiljeg.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!