08:18 / 22.08.2019.

Autor: T.V./HRT

Simbolika "Posljednjeg kadra", spomen-obilježja Žarku Kaiću

-

-

Foto: - / -

Obilježje će biti otkriveno na dan njegove pogibije na Raskrižju Žarka Kaića u naselju Brijest kod Osijeka, a na svečanoj ceremoniji bit će predstavnici državnih vlasti te lokalne uprave, članovi obitelji Kaić, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga...
Hrvatska radiotelevizija u srijedu, 28. kolovoza, svečano će u Osijeku otkriti skulpturu i spomen-obilježje svom snimatelju Žarku Kaiću pod imenom "Posljednji kadar".
 
Obilježje će biti otkriveno na dan njegove pogibije na Raskrižju Žarka Kaića u naselju Brijest kod Osijeka, a na svečanoj ceremoniji bit će predstavnici državnih vlasti te lokalne i regionalne samouprave, članovi obitelji Kaić, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga i ostali.

Voditeljica projekta Jagica Cvrk kaže da je cijeli projekt bio vrlo zahtjevan.

- U projektu smo surađivali s gradom Osijekom, mjesnim odborom Brijest, tijelima lokalne uprave, rješavali smo imovinsko-pravne odnose, ishodovali dozvole... Cijeli idejni projekt pratio je i glavni projekt, izvedbeni projekt, a morali smo dobiti i sve potrebne suglasnosti od Hrvatskih cesta, naglasila je.

- Ministarstvo hratskih branitelja u ime Vlade RH prihvatilo je pokroviteljstvo ovog događaja i time dalo potvrdu Hrvatskoj radioteleviziji da se evociraju sjećanja na naše djelatnike koji su poginuli svjedočeći istinu o Domovinskom ratu, kaže Cvrk.


- Priča o spomen-obilježju počela je davnih devedesetih, ali početak realizacije bio je u listopadu 2015. kada je pokrenuta procedura raspisivanja javnog poziva za odabir idejnoga kiparsko-arhitektonskoga rješenja. Procedura je trajala kratko. Jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda među dvanaest pristiglih radova odabran je rad arhitekata Bernarde i Davora Silova te akademske likovne umjetnice Božice Dee Matasić, rekla nam je Cvrk.

Odabrano idejno-kiparsko rješenje bit će postavljeno unutar otoka u kružnom toku na južnom ulazu u Brijest, a spomen-obilježje izvan njega.

- Promišljali smo jedno tjedan dana, s obzirom na to da je lokacija izazovna, u pitanju je kružni tok na samom ulazu u Osijek, s južne strane iz smjera Vinkovaca. Ideja o kadru, kao snimateljskom kadru, odmah se pojavila, ne znam točno tko se od nas toga prvi sjetio. Promišljanja su bila o broju - jesu li to 3-4 kadra, je li to jedan format ili dva, koja veličina... I kad smo u jednom trenutku zaključili da to uistinu mora biti jedan kadar koji onda fokusira i grad Osijek, koji ima u odnosu na sunčevu svjetlost različitu igru i ide prema nebu, onda smo znali da dimenzije spomenika moraju biti velike, objasnila je Bernarda Silov.


S obzirom na to da se spomen-obilježje nalazi na prometnici, na kružnom toku, bilo je bitno sačuvati vidljivost kako bi se promet mogao nesmetano odvijati. Zato je čitav plan postavljanja pomno osmišljen i s prometnim stručnjacima.

- To smo riješili tako da smo među ostalim povisili i to središnje brdašce u koje je spomenik ukopan, a sama vizura spomenika odnosno njegove dimenzije naglašavaju to brdašce i cijeli lokalitet, a pritom ne smetaju prometu. Spomenik je izrađen od plemenitog čelika, inoxa, težak 8 tona, dimenzija 12 x 9 metara, pojašnjava Božica Dea Matasić.

- Bio je izazov sve izračunati, da konstrukcija stoji kako smo zamislili. Takvih profila na tržištu nema, sve je rađeno po mjeri. Taj spomenik neće biti potrebno dorađivati ili popravljati, on će tamo ostati vječno, dodala je Silov.

Žarko Kaić poginuo je 1991. kod naselja Brijest, pokraj tadašnjeg zloglasnog vojnog poligona C, snimajući prolazak tenkova agresorske JNA. Ubijen je na radnom zadatku rafalom iz transportera, a njegov kolega Dragan Krička teško je ranjen. 

- To je zaista bio posljednji Žarkov kadar i upravo u dokumentarcu o izgradnji spomenika priču o Žarku i završavamo tim posljednjim kadrom. Međutim, kako je Žarko dugo godina radio kod nas, on je iza sebe ostavio puno toga, najupečatljiviji su njegovi kadrovi iz Aljmaša. Taj posljednji kadar jeste njegov posljednji, ali u povijesti Hrvatske televizije svakako nije bio posljednji Žarkov kadar, ustvrdio je Darko Dovranić, ratni reporter i redatelj dokumentarnog filma "Žarko Kaić - pucanj u istinu".

Dovranić je dokumentarac o Žarku Kaiću - "Pucanj u istinu" - napravio prije nekoliko godina. Upravo radi na dokumentarcu koji prati nastajanje ovog spomen-obilježja.

- Međutim ovo je sada priča koja će ponovno prizvati u sjećanje Žarka Kaića i biti će oda svim braniteljima jer je u pitanju prva crta obrane Osijeka. U neposrednoj je blizini bio Poligon C odakle je bilo strašnih napada na Osijek.  Svi branitelji baš tog prostora jako su ponosni i sretni jer je to i njihova povijest. Spomenik je zapravo jedan slavoluk na ulazu u grad Osijek, istaknuo je.

Na Hrvatskoj radioteleviziji Kaić je radio punih dvadeset godina te ostvario niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih emisija, a tijekom Domovinskog rata autor je, među ostalim, i poznatih snimki izbjeglih Hrvata iz Aljmaša i Dalja. Ovim spomen-obilježjem HRT želi trajno sačuvati sjećanje na njega.

Na spomeniku će biti i QR code s kojim će se moći pristupiti stranici Hrvatske radiotelevizije gdje će se nalaziti svi podaci o Žarku Kaiću i djelatnicima poginulima u Domovinskom ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!