12:50 / 09.06.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Šimonović: Presuda Mladiću "primjerena"

Ivan Šimonović

Ivan Šimonović

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Ivan Šimonović pozdravio je pravomoćnu presudu Ratku Mladiću i opisao je "primjerenom", ali je upozorio da stotine hrvatskih žrtava nisu dobile svoju pravdu.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u utorak je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor. Pravomoćnom presudom okončan je pravosudni proces započet još u srpnju 1995. godine kada je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo prvu optužnicu protiv Mladića. Hrvatska pozdravlja tu presudu. 


- Imajući u vidu najteže ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji su bili predmet optužnice i raznih udruženih zločinačkih pothvata u kojima je Mladić sudjelovao u BiH i imajući u vidu da je tribunal utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, ova presuda je primjerena, rekao je Šimonović na jučerašnjoj VSUN o Rezidualnom mehanizmu. 


No, Šimonović je podsjetio da je Mladić u Hrvatskoj 1991. započeo svoj "zloglasni ratni put". 


- Stotine žrtava u Hrvatskoj nikada nisu vidjele da mu se sudi za te zločine. Štoviše, nikada nisu bile ni uključene u njegovu optužnicu iako su hrvatske vlasti pružile pomoć Uredu tužitelja ICTY-a ispunjavajući njihove zahtjeve u ovom slučaju. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da nitko tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nije bio anđeo. Neću ovdje raspravljati o nekim slučajevima koje je on spomenuo: nije ni vrijeme ni mjesto. No, također je prilično jasno tko je bio Vrag. Miloševićeva smrt lišila nas je presude koja bi osigurala okvir svih pojedinačnih zločina počinjenih tijekom sukoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, rekao je Šimonović. 


Dodao je da "pravomoćna presuda i doživotan zatvor generalu Mladiću, jednog od najbrutalnijih Miloševićevih poslušnika, ne može ispuniti tu prazninu, ali barem pruža pravdu za neke od njihovih žrtava". 


Hrvatska poziva da se zaključi slučaj Stanišić i Simatović 


Stalni predstavnik RH pri UN-u pozvao je Mehanizam da do kraja mjeseca zaključi slučaj Jovice Stanišića i Franka Simatovića. 


- Imamo potpuno povjerenje da je tužiteljstvo Raspravnom vijeću pružilo dovoljno dokaza da izvan svake sumnje utvrdi kaznenu odgovornost Stanišića i Simatovića za zločine počinjene u oružanim sukobima u Hrvatskoj i BiH, kao i njihovu ulogu u udruženom zločinačkom pothvatu, rekao je. 


Šimonović kaže da "pošto slučaj Milošević nažalost nije završio presudom protiv njega, vrlo je važno da ovaj slučaj završi presudom koja jasno pokazuje umiješanost najviših srpskih vlasti u zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH". 


Potreban odlučniji pristup u procesuiranju ratnih zločina 


Šimonović je potvrdio predanost Hrvatske razvoju odnosa i suradnje sa susjedima i podupire njihov put prema Europskoj uniji, ali upozorava da je za to "potrebna snažna politička predanost i odlučniji pristup u procesuiranju ratnih zločina". 


Upozorio je da Srbija nedovoljno surađuje s Mehanizmom te da još nije ispunila svoje obveze i izručila Petra Jojića i Vjericu Radetu


Podsjetio je da Hrvatska još uvijek čeka da se Srbija odazove na četvrtu i posljednju rundu pregovora za koju se Hrvatska nada da će "rezultirati finalizacijom nacrta teksta bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina". Upozorava da Srbija ne ulaže dovoljno napora da pronađe nestale u ratu, iako Hrvatska to pitanje pokrene u svakoj prilici s predstavnicima Srbije. 


Zaključno je podsjetio da Hrvatska traga za još 1864 nestalih hrvatskih državljana. 


- Moramo se sjetiti da iza svakog broja stoji osoba, a iza svake osobe postoji priča koja zaslužuje biti ispričana u nadi da bi mogla pridonijeti naporima za pomirenjem i mirnom suživotu ljudi te pružiti utjehu obiteljima žrtve, rekao je Šimonović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!