10:42 / 09.03.2019.

Autor: HRT

Šimonović se nada poboljšanju Zakona o pobačaju

-

-

Foto: - / -

U emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskog radija gostovala je Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a o nasilju nad ženama.
U emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskog radija gostovala je Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a o nasilju nad ženama. Zacrtani razvojni ciljevi UN-a poput postizanja rodne ravnopravnosti, uklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama, na globalnoj razini još uvijek nisu postignuti.

Hrvatsko ratificiranje Istanbulske konvencije korak je unaprijed u tom smjeru, istaknula je Šimonović, a kvalitetnom javnom raspravom nada se i poboljšanju aktualnog Zakona o pobačaju.

- Ako vi imate u zakonu propisano da je određena usluga bilo koje vrste vezano uz reproduktivno zdravlje žena u Hrvatskoj dopuštena, onda takav priziv savjesti koji to onemogućava treba bolnica riješiti, da zaposli nekog drugog tko se neće pozivati na priziv savjesti. Naime, liječnik, naravno, ima pravo na priziv savjesti, ali bolnica ima dužnost osigurati one obveze koje je preuzela kroz zakonodavstvo određene države, kazala je Šimonović.

Pogledajte cijeli intervju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!