Šimpraga: Nismo mijenjali zakon, već smo podignuli kazne

25.04.2023.

12:20

Autor: Hina/HRT/A.S.

Anja Šimpraga

Anja Šimpraga

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga kazala je da Hrvatski sabor nije promijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira već samo povećao kazne, te najavila da će međuresorna skupina donijeti novi zakon koji će zamijeniti onaj iz 1977.godine.


- Nismo dirali sadržajno ništa, međutim kazne su povećane i to je jedan mali iskorak naspram onog što smo imali do sada, izjavila je Šimpraga nakon predstavljanja godišnjeg izvješća pučke pravobraniteljice o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Prema izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kazne za isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju kretale bi se od 700 do 4000 eura, u što mnogi uključuju i ustaški pozdrav Za dom spremni.

- Ovo je zakon iz 1977.godine. Osnovana je međuresorna skupina i nadam se da ćemo, uključivanjem civilnog društva i pripadnika akademske zajednice, dobiti novi zakon koji će biti onakav kakav svi očekujemo, rekla je potpredsjednica.

Dodala je da u ovom trenutku ne može odgovoriti na pitanje hoće li ustaški pozdrav ući u Kazneni zakon.

Šimpraga očekuje da će novim zakonom biti zadovoljni i predstavnici židovske zajednice, nakon što je Ognjen Kraus iz Koordinacije židovskih općina u nedjelju tijekom komemoracije u Jasenovcu uputio kritiku predstavnicima srpske nacionalne manjine zbog nedovoljnog angažmana glede sankcioniranje ustaškog pozdrava i simbola.

- Ono što mogu reći da mi je drago da smo svi bili na jednoj komemoraciji i nadam se da će takva praksa biti i narednih godina. Razgovarat ćemo i pokušati donijeti odluke koje su najbolje za sve nas, izjavila je.

Hrvatski tjednik huška 


Potpredsjednica Vlade osudila je pisanje lista Hrvatski tjednik koji je u zadnjem broju nekoliko novinara prozvao neprijateljima Hrvatske.

- Hrvatski tjednik u svakom broju huška i omalovažava pripadnike nacionalnih manjina, što ne prolazi bez posljedica. Ispred SNV-a su se palile novine i uništavale ploče. To je huškačko novinarstvo i nadam se da će pravosuđe postupiti po prijavama, rekla je.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter najavila je da će se ovim slučajem pozabaviti i njezin Ured.

Zabrinjavajuće je da se objavljuju imena i prezimena novinara te se navodi da su izdajnici RH, četnici i itd. U međuvremenu sam imala prilike pročitati članak i mogu reći da smo otvorili predmet i sasvim sigurno ćemo se time baviti, rekla je.

Što se tiče izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pučka pravobraniteljica smatra da podizanje kazni nije dovoljno.

Jako je bitno informirati javnost. Građani moraju znati što je zabranjeno a što nije zabranjeno ako potencijalno podliježu sankcijama od 4000 eura, napomenula je.

Šimonović Einwalter kazala je da je prošle godine pokrenuto pet prekršajnih postupaka po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira i dva postupka po Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Smatra da se radi o vrlo malom broju s obzirom na ono što možemo vidjeti u javnosti, uključujuću i slike s različitih skupova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!